BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erős lábakon áll az OTP

Az év eleje óta az OTP szinte tökéletesen együtt mozgott az európai Euro Stoxx Banks indexszel.

Az év eleje óta az OTP szinte tökéletesen együtt mozgott az európai Euro Stoxx Banks indexszel. Némi szétválás a magyar bank javára csak április végétől figyelhető meg.

Az OTP 42 százalékot, a bankindex pedig 48 százalékot veszített értékéből az idén.

Vagyis a befektetők az OTP-t is egy kalap alá vették a többi bankkal, pedig jelentős különbségek fedezhetők fel köztük.

Az egyik ilyen a jövedelmezőségi különbség. Míg számos nyugat-európai banknak az alacsonyabb kamatmarzs miatt a veszteség elkerülése is nehéz feladat lesz az idén, addig az OTP-nek csak csökkenő, de azért várhatóan továbbra is két számjegyű sajáttőke-arányos nyereség (ROE) elérése lehet a reális cél. Ebben a különösen magas céltartalékolás is támogatja a bankot, hiszen már a tavalyi év végén is rendkívül magasan, 128,3 százalékon állt a nem teljesítő hitelekre képzett céltartalékolása, ami az idei első negyedévben még tovább emelkedett.

Az első negyedévi csaknem 92 milliárdos céltartalékképzésnek a 90 százaléka már előretekintő jellegű volt a várható portfólióromlás miatt, így a nem teljesítő hitelek már csaknem 140 százalékon vannak fedezve. Ez a rendkívül magas fedezettség arra enged következtetni, hogy az első negyedévben látott kiugró céltartalékolás már nem fog megismétlődni, és a következő negyedévekben jobban érvényesülhet a bank jövedelmezősége. A kiugróan magas céltartalékoláson kívül erős tőke- és likviditási helyzete is javítja az OTP sokktűrő képességét. Konszolidált, csoportszintű likviditási rátája 173 százalék, szemben a 100 százalék feletti szabályozói elvárással, ráadásul likviditási szempontból a trendek is kedvezők, hiszen a betételhelyezés volumene jelentősen meghaladja a visszaeső hitelkiáramlást. Ezek a folyamatok még tovább növelik a likviditást, igazán jelentős lejárata a banknak csak 2024-ben lesz. Tőkehelyzetét vizsgálva is a szabályozói követelményeket jócskán meghaladó értéket mutat fel a pénzintézet, csak egyetlen mutatót kiemelve: az úgynevezett Tier 1 tőkemegfelelés 13,9 százalékon áll a 9,7 százalékos követelménnyel szemben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.