BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ígéretes stratégiai lépés a Spotifytól

Izgalmas hírekkel örvendeztette meg az elmúlt héten befektetőit a Spotify.

Izgalmas hírekkel örvendeztette meg az elmúlt héten befektetőit a Spotify,

a svéd zenei streaming­szolgáltató százmillió dollárért szerződtette a podcastvilág egyik legnagyobb nevét, Joe Rogant.

A hírre jókora pluszba mozdult az elmúlt héten a vállalat árfolyama, megközelítve a 2018 nyarán 200 dollár közelében forgó mindenkori csúcsot.

Fotó: AFP

A streamingműfajban egyre gyakrabban látunk hasonló „akvizíciókat”, legyen szó podcastokról vagy videojátékok streameléséről. Ezek az exkluzív szerződtetések azonban nem mindig váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, és véleményem szerint Joe Rogan kapcsán sem garantált a sikersztori. A tavalyi évben a Microsoft által birtokolt Mixer vásárolta ki a Twitch platform (Amazon) két legnagyobb szereplőjét. A Twitch ennek ellenére 101 százalékos növekedést tudott felmutatni éves alapon, míg a Mixer mindössze 0,2 százalékkal nőtt, a felhasználók tehát nem vándoroltak át másik platformra.

Joe Rogan kapcsán a számok valóban meggyőzők: a YouTube-on elérhető podcastadásokat átlagosan kétmillióan nézik meg, de előfordul 13 milliós nézettség is. Ami pedig a letöltéseket illeti, a podcast havi szinten 190 milliót produkál. Ha ez a forgalom átvándorol a Spotify platformjára, az kétségtelenül pozitív hatással lesz a vállalat számaira, az elemzői várakozás 0,5 és 3,8 százalék közé teszi a podcastnak a bevételre gyakorolt pozitív hatását.

A Spotify részvényeinek árfolyama az elmúlt héten sikeresen tört ki a masszív, 160 dolláros ellenállás alól, és részben a Joe Rogan-deal hátán emelkedett 200 dollár közelébe.

Ám a szélsőséges elmozdulás és a mindenkori csúcs által az árfolyam útjába gördített ellenállás közelsége a lendületes vételi momentum ellenére is megtorpanásra és korrekcióra késztetheti a papírt. Ezt érdemes lehet megvárni a beszállókkal, még ha elhisszük is, hogy a Joe Rogan-igazolás jóvoltából további tér nyílhat az árfolyam emelkedése előtt. Véleményem szerint a Spotify jó stratégiai lépést tett, de az nyitott kérdés, hogy ez hosszabb távon is kifizetődő lesz-e.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.