BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyárra 30-40 dollár lehet az olaj ára

Hogyan lehetséges, hogy ha olajat adok el, mellé kell tennem még 40 dollárt hordónként?

Április végén az a lehetetlen állapot alakult ki az WTI Crude piacán, hogy a májusi határidőre az amerikai típusú kőolaj ára mínusz 40 dollárra esett.

Hogyan lehetséges az, hogy ha olajat adok el, mellé kell tennem még 40 dollárt hordónként?

A megfejtés a spekulációban keresendő: aki korábban májusi határidőre vásárolt olajat, majd a túlkínálat miatt szűkülő tárolói kapacitások később arra kényszerítették, hogy elálljon a leszállítástól, az kénytelen volt mindenáron eladni a készletet. A további határidőkre a WTI Crude olaj mindvégig pozitív ártartományban volt, de így is óriási veszteségeket szenvedett el.

Az összeomlást hirtelen felpattanás követte, az árfolyam gyorsan duplázódott, és pillanatnyilag is 23–25 dollár között mozog júniusi határidőre. Az árfolyam emelkedése több tényezőnek tudható be. Mindenekelőtt a világ lassú újranyitása növeli a keresletet, ráadásul jó ütemérzékkel Szaúd-Arábia további termeléscsökkenést jelentett be, amely tovább emelheti a fekete arany árát. Ezek mellett az Egyesült Államok az elmúlt években a palagáz-, palaolaj-technológiának köszönhetően újra nettó exportőrré vált az olaj piacán. Az áprilisi olajpiaci összeomlás után nehéz helyzetbe kerültek az amerikai kitermelők – a repesztéses fúrás úttörője, az amerikai Chesapeake Energy például csődeljárást indíthat önmaga ellen –, mert a palaolaj-kitermelési technológia viszonylagosan drága, és az olajkutak lezárása sem megy egyik napról a másikra.

A világ újraindítása tehát magasabb olajárat hoz, egyrészt a kereslet növekedése miatt, másrészt azért, mert az alacsony ár tömeges csődhullámot okozhat a drágábban termelők között.

Végezetül ne feledjük, hogy novemberben elnökválasztás lesz az USA-ban, az olajipar pedig hagyományosan a republikánus jelöltet támogatja, és Trump elnök sem hagyhatja cserben ezt a fontos iparágat. Mindezek miatt az olaj ára a nyár folyamán megállapodhat a 30–40 dolláros szinten, de még nem vagyunk túl a járványon, ezért az átírhatja a várakozásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.