BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Londontól Párizsig pirosban a tőzsdék, a BUX is csökkenéssel zárta a kereskedést.

Gyenge kezdés után veszteséggel fejezték be a keddi kereskedést az európai értékpapírpiacok:

  • A páneurópai árfolyammutatók, az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 index 0,62 és 0,57 százalékkal álltak alacsonyabban az európai kereskedési idő végén,
  • az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,73 százalékkal végzett alacsonyabban. Az indexek hétfőn még egy havi csúcson álltak.
  • A még nem hivatalos záróadatok alapján

  • a londoni FTSE-100 index 1,52 százalékkal csökkent kedden,
  • a frankfurti DAX 0,99 százalékkal,
  • a CAC-40 Párizsban pedig 0,66 százalékkal végzett alacsonyabban,
  • Milánóban és Madridban pedig 0,10 és 1,43 százalékos
  • indexcsökkenéssel zárt a tőzsde.

    A BUX mínuszban zárta a kereskedést.

    A tőzsdék nem kaptak biztató makrogazdasági jelzéseket kedden. Az Európai Bizottság nyári időközi gazdasági előrejelzése szerint az euróövezet gazdasága a tavasszal becsült, rekordmértékű 7,75 százalékhoz képest idén 8,7 százalékkal fog zsugorodni, majd 2021-ben a korábban jelzett 6,5 százalék helyett 6,1 százalékos növekedést érhet el. Az unió egészét tekintve pedig a gazdasági teljesítmény 2020-ban a tavaszi, 7,5 százalékos előrejelzéshez képest jóval nagyobb mértékben, 8,3 százalékkal csökken, 2021-ben pedig a korábban becsült 6 százalék helyett legfeljebb 5,8 százalékkal tud majd bővülni.

    A német ipari termelés sem növekedett a vártnak megfelelő mértékben: a Destatis német szövetségi statisztikai hivatal jelentése alapján májusban 7,8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest az elemzők által várt 10 százalék helyett. Áprilisban 17,5 százalékkal esett vissza a német ipari termelés.

    Olaj, arany, deviza

    Az olajár kedden a fertőzések számának növekedése miatt, a gazdasági növekedés lassulásától tartva kezdetben csökkent, majd a termeléskorlátozások adatainak köszönhetően ismét emelkedett. A Brent ára az európai kereskedési idő végén 0,56 százalékkal állt magasabban hordónként 43,34 dolláron, a WTI pedig 0,34 százalékkal 40,77 dollárra emelkedett. Az olajárak emelkedését egyaránt támogatja az amerikai nyersolajkészletek vártnál nagyobb múlt heti csökkenése, valamint az OPEC+ termeléscsökkentés melletti elkötelezettsége.

    Az eurót 0,11 százalékkal gyengébben, 1,1295 dolláron jegyzik, az arany spot ára 0,58 százalékkal unciánként 1794,52 dollárra csökkent.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.