BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyenge kezdés az amerikai piacokon

Az indexek pénteken nyereséggel zártak és a hetet is emelkedéssel fejezték be.

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a New York-i értékpapírpiacokon. Az indexek pénteken nyereséggel zártak és a hetet is emelkedéssel fejezték be. 

  • A DJIA-30 index 0,41 százalékkal,
  • az S&P-500 index 0,40 százalékkal,
  • a NASDAQ Composite index 0,36 százalékkal alacsonyabban kezdte a hétfői kereskedést.

A DJIA index 15,3, az S&P index 19,0, a NASDAQ pedig 15,6 százalékkal állt év eleji értéke felett pénteki záróértékén. 

Fotó: Shutterstock

Az indexek hétfői csökkenését a világgazdasági növekedés ütemével szemben támasztott kételyekre és az olajár-emelkedés feltételezett inflációs hatására vezetik vissza tőzsdei elemzők. 

A kínai gazdaság a harmadik negyedévben a várt 5,2-nél kisebb mértékben, 4,9 százalékkal nőtt éves bázison természeti csapásokra, járványgócok megjelenésére és az áramellátás kihagyásaira visszavezethető módon. A második negyedévben még 7,9 százalékos volt az éves növekedés. 

Az előttünk álló héten már sűrűsödnek a harmadik negyedéves eredménybeszámolók. A nagyobbak közül a Netflix, a Johnson & Johnson, a Tesla, az United Airlines, a Procter & Gamble, a Verizon és az IBM mutatja be harmadik negyedéves mérlegét. 

Az elmúlt héten az S&P 500 indexből 41 cég közölte jelentését, 80 százalékban várakozáson felüli nyereségről adtak számot. Az index ötszáz tagvállalatának összesített nyeresége előrejelzések szerint nagyjából 30 százalékkal haladja majd meg a 2020. harmadik negyedévit. 

Az olajár emelkedett hétfőn, az amerikai piacok nyitásakor a WTI 1,25 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 83,31 dolláron, a Brent ára 0,79 százalékkal ment fel, 85,53 dollárra. A WTI ára 76, a Brenté 70 százalékkal áll az év eleji felett. 

Az eurót 0,08 százalékkal jegyzik erősebben, 1,1608 dolláron, az arany spotára 0,08 százalékkal csökkent, 1763,93 dollárra unciánként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.