BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden képzeletet felülmúlt az AutoWallis

Több mint kétszeres túljegyzéssel zárult az AutoWallis részvénykibocsátása. A lakossági jegyzők 2,5, míg az intézményi befektetők 7,5 milliárd forint összegben jutnak új részvényekhez, darabonként 117 forintért.

Minden várakozást felülmúló sikerrel zárult kedden az AutoWallis nyilvános részvénykibocsátása derül ki az autós társaság közleményéből. Az előzetes 6-8 milliárd forintos tervhez képest több mint 17 milliárd forint összegű részvényjegyzési igényt adtak le lakossági és intézményi befektetők a meghirdetett 107–122 forintos ársávban. 

A lakossági és intézményi befektetők egyaránt az ársáv felső harmadában található 117 forintos kibocsátási áron jutnak a magyar tőzsde autós vállalatának részvényeihez. 

Az AutoWallis a maximum 8 milliárdosra tervezett jegyzés felső korlátját 10 milliárdra emelte a túljegyzés részbeni elfogadása érdekében. A lakossági jegyzők a részükre történt átcsoportosítás alapján 2,5, míg az intézményi befektetők 7,5 milliárd forint összegben jutnak új kibocsátású papírokhoz, de ezen árszinten így is jelentős kielégítetlen kereslet maradt a jegyzők körében. A kibocsátás jelentőségét mutatja, hogy több mint 10 éve nem volt ilyen méretű lakossági részvényjegyzés a Budapesti Értéktőzsdén.

Fotó: Móricz-Sabján Simon/VG

Az október 25-én indult jegyzésben a lakosság számára az AutoWallis maximum 1,5 milliárd forint kibocsátási értékű részvényt ajánlott fel. Ehhez képest a 16 naposra tervezett jegyzési időszakban már három nap alatt ennek majdnem kétszeresét elérő, 2,8 milliárd forintot meghaladó összegű igényt adtak le a lakossági befektetők a 122 forintos maximális áron. 

Az intézményi befektetők a számukra november 2-án megnyílt jegyzési időszakban összesen több mint 132 millió részvényjegyzési igényt adtak le, ez több mint kétszeresen meghaladja a számukra elkülönített mennyiséget. 

A beérkezett jegyzési ajánlatok alapján a részvények kibocsátási árát minden befektető számára a 4 milliárd feletti ajánlattal részt vevő független piaci intézményi befektetők jegyzései alapján egységesen 117 forintban, az ársáv felső harmadában határozták meg.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója a jegyzés eredményét értékelve elmondta, hogy az minden várakozást felülmúlt, és azt bizonyítja, hogy a csoport 2019-es tőzsdei megjelenése óta felmutatott növekedést a befektetők elismerik, és a vállalat által meghirdetett növekedési stratégiát támogatandónak ítélik.

Székely Gábor, az AutoWallis befektetési igazgatója kiemelte, a forrásbevonás egyik kiemelt célja volt, hogy a vállalat részvénypiaci súlya, részvényeinek likviditása, forgalma tovább bővüljön. Emellett fontos szempont volt az is, hogy meglévő részvényesei mellé több száz új befektető csatlakozzon azzal a céllal, hogy támogassák növekedési stratégiájukat, amelynek célja, hogy az évtized végére az AutoWallis Csoport a kelet-közép-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává váljon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.