BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folyamatosan nőhet a részvényesi javadalmazás a Telekomnál

A Magyar Telekom új javadalmazási politikájának keretei között évről évre növekvő részvényesi juttatásokra lehet számítani.

Február 1-től visszavonásig összeghatár nélkül jóváírja Ukrajnában élő ügyfelei roaming-díját a Magyar Telekom a keleti szomszédunkban kitört háború potenciális károsultjainak nyújtott segítségként – jelentette be a csütörtök délelőtt tartott sajtóbeszélgetésen Szabó Melinda, a társaság kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. 

Mint ismert, a távközlési vállalat igazgatósága egy nappal korábban hozta nyilvánosságra tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentését, illetve tájékoztatott a 2021-es év adózott eredménye után teljesítendő, valamint a 2022-2024 közötti időszakra elfogadott részvényesi javadalmazásról.

Fotó: ddp images via AFP

Utóbbival kapcsolatban a szintén jelenlévő Daria Dodonova gazdasági vezérigazgató-helyettes a VG kérdésére elmondta, hogy a társaság részvényeseire jutó korrigált nettó eredmény 60-80 százalék közötti részének kifizetését előíró politikát a társaság 2021-ben meghirdetett irányelvével összhangban kell értelmezni, azaz folyamatosan növekvő javadalmazásra kell számítani. 

Az utolsó szót azonban mindig az adott évben mondja majd ki az igazgatóság és a közgyűlés, akárcsak abban a kérdésben, hogy a juttatásokra fordított összeg milyen arányban oszlik meg a részvény-visszavásárlás és az osztalékfizetés között.

A 4 százalékkal, 700 milliárd forintra növekvő bevételt, valamint a 39 százalékkal, 59 milliárd forintra ugró – a társaság részvényeseit megillető – nettó eredményt hozó 2021-es esztendő után egyébként a cégvezetés idén 1-3 százalékos bevétel- és 3-5 százalékos EBITDA-bővülésre, valamint legalább 70 milliárd forintos szabad-pénzáramra számít – emelte ki Dodonova. Ráadásul a következő években is további mérsékelt növekedést vár a menedzsment az összes lényeges mérlegsoron, ergo a folyamatosan emelkedő javadalmazás feltételei adottak lehetnek.

A növekedés motorja pedig – Szabó Melinda szerint – továbbra is az előző évben 30 százalékkal bővülő mobiladat-fogyasztás, továbbá az intenzív fejlesztések eredményeként szintén gyors ütemben bővülő vezetékes adatforgalom lesz.

A Magyar Telekom különösen elégedett a Magenta1 konstrukció sikerével, hiszen 700 ezerre emelkedett a csomagba bejelentkező ügyfelek száma.

Szépen bővül a tv-s piac is, az IPTV-előfizetők száma több mint 10 százalékkal, 1 millió fölé nőtt, és egyre nagyobb az érdeklődés az új android-alapú Telekom TV iránt is.

A 4iG-Antenna Hungária fúzió, valamint az RI/IT-szegmensben elszenvedett térvesztés kapcsán Daria Dodonova hangsúlyozta, hogy a Telekom mindent megtesz a tendencia megfordítása érdekében, elsősorban a szoftverfejlesztésekre és a versenyszférára kívánnak koncentrálni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.