BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elbántak a hazai részvényekkel

A negatív nemzetközi hangulatban 2,1 százalékos csökkenéssel zárt hétfőn a BUX. Az esést az OTP és a Richter vezette, a forint 375-ös szint közelébe gyengült az euróval szemben.

Nyomás alá kerültek hétfőn az európai tőzsdék, az Egyesült Államokban várható jegybanki szigorítás és az Ázsiában a pandémia újabb hulláma miatt bevezetett korlátozások is rontották a befektetők hangulatát. 

A vezető nyugat-európai indexek zömében másfél százalék körüli veszteséggel nyugtázták a napot, míg itthon a BUX ennél is jelentősebb, 2,1 százalékos esést követően 42 280 ponton zárt. A parkett 8,5 milliárd forintos forgalma elmaradt a megszokottól. 

Fotó: Shutterstock

A nagypapírok közül leginkább az OTP és a Richter papírjait adták a befektetők. A nagybank részvényeit 2,75 százalékkal 10 590 forintra, a gyógyszergyártó papírjait pedig 2,7 százalékkal 6690 forintra húzták le az eladók. 

A Mol kurzusa a keresletcsökkenéssel kapcsolatos félelmekre hat százalékkal bezuhanó olajárak miatt 1,6 százalékot ereszkedett, és 3010 forinton nyugtázta a napot. A blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom zárt kisebb, 0,6 százalékos pluszban.Az indextagok közül 1,1 százalékos erősödéssel felülteljesített az AutoWallis, míg a leggyengébb napot az Appeninn részvényesei könyvelhették el 4,4 százalékos eséssel. 

Nem kímélték a kereskedők a forintot sem, amely a dollár erősödése miatt került ereszkedő pályára. A hazai fizetőeszköz az euróhoz képest 0,8 százalékkal értékelődött le, a keresztárfolyam ezel kora estére megközelítette a 375-ös szintet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.