BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élesedik a verseny az OTP romániai leányáért

Három pénzintézettel folytatódhatnak a tárgyalások, a tét 300 millió euró, ennyit kaphat az OTP Bank, ha sikerül vevőt találnia a romániai leányára.

Az eddigi öt helyett már csak három pénzintézet van versenyben az OTP Bank Romaniáért – írta hétfőn a Ziarul Financial. Az üzleti napilap értesülése szerint a román bankpiacon jelen lévő Erste és Raiffeisen indikatív ajánlatai elmaradtak az OTP Bank elvárásaitól: a magyar központú hitelintézet a Banca Transilvaniával, az olasz UniCredittel és az Exim Banca Romaneascával folytatja a tárgyalásokat. 

Bukarest, 2014. július 31.
Az OTP Bank Románia bukaresti székháza 2014. július 31-én, egy nappal az után, hogy az OTP Bank Románia adásvételi megállapodást írt alá a Banco Comercial Portugues román leánybankjának, a Millennium Bank Romania 100 százalékos tulajdonrészének a megvásárlásáról. (MTI/Mediafax/Silviu Matei)Bukarest, 2014. július 31.Az OTP Bank Románia bukaresti székháza 2014. július 31-én, egy nappal az után, hogy az OTP Bank Románia adásvételi megállapodást írt alá a Banco Comercial Portugues román leánybankjának, a Millennium Bank Romania 100 százalékos tulajdonrészének a megvásárlásáról. (MTI/Mediafax/Silviu Matei)
Hamarosan lecserélhetik az OTP-s épületfeliratokat. Fotó: Silviu Matei / MTI

Az értékesítési folyamat ott tart, hogy a versenyben lévők nem kötelező érvényű ajánlatokat tesznek. Egyelőre azt sem tudni, hogy a magyar központú bank kizárólag a romániai leánybankját értékesíti, vagy a tranzakcióba a moldovai érdekeltséget is bevonják. Elemzők szerint, ha sikerül megválni a román leánybanktól, 300 millió eurót kaphatnak érte a magyarok. 

A román részleg mintegy 1690 milliárd forintnyi eszköz felett rendelkezett a tavalyi év végén, és 2,9 százalékát szerezte meg az ország piacának 2021-re. 2017-ben azonban Csányi Sándor, a cég elnök-vezérigazgatója 7-8 százalékos részesedés megkaparintását tűzte ki célul Romániában, és legalább 10 százalékot más országokban. Az OTP továbbra is számos országban terjeszkedik, ám 2020-ban eladta szlovákiai érdekeltségét a KBC csoportnak. A hétfői kereskedésben az OTP-részvények árfolyama 0,6 százalékkal csökkent.

Sokan érdeklődnek az OTP romániai leánya után

Az OTP nem szerzett elég nagy szeletet a piacból, lehet, hogy feladja terveit Romániában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.