BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öthavi mélyponton a forint, 394 fölött is járt az euró jegyzése

A hazai deviza egyelőre képtelennek bizonyult megvetni a lábát mind az euróval, mind a dollárral szemben.

Tovább folytatta a reggeli órákban megkezdett dinamikus értékvesztését a forint, a hazai deviza mindkét főbb nemzetközi valutával szemben látványosat csúszott a kora délutáni órákban is. Egy euróért jelenleg 394,04 forintot kell fizetni, míg a dollár keresztárfolyam 363,78-on áll fél négy környékén.

Rolled,Up,Hungarian,Forint,20000,Forint,Banknote,Ferenc,Deák.,Forint
Fotó: Shutterstock

A hazai deviza a közös európai valutával szemben legutóbb tavaly ősszel, szeptember 28-án volt ennyire rossz bőrben, a dollár-reláció pedig november elején volt ennyire kedvezőtlen hazai szempontból.

Az euró-forint árfolyam 5 nap
Kilenc forinttal került feljebb az euró jegyzése öt nap alatt

A forint értékvesztése mögött az MNB tegnapi, vártnál nagyobb, 100 bázispontos kamatvágását minden bizonnyal megtaláljuk, a hazai piaccal kapcsolatos pesszimizmus azonban a devizapiacon túl a kötvények körében is megmutatkozott. 

A 3, 5, illetve 10 éves magyar államkötvények hozama ugyanis a másodpiacon ma jelentős mértékben, 0,19, 0,18, illetve 0,14 százalékkal emelkedett, ami már jelentősen megugró befektetői hozamelvárást jelent, ezáltal arra enged következtetni, a vevők egyre kockázatosabbnak ítélik a hazai piacot.

A forint az euróval szemben a jegybank tegnapi kamatdöntését megelőzően még a 390-es szint alatt mozgott, a lényegi értékvesztést pedig Virág Barnabás alelnök óvatos szavai sem tudták megállítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.