BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árvíz miatt zuhan a Porsche

Elárasztotta a víz a Porsche az egyik európai alumíniumbeszállító üzemét, ezért akadozik a Porsche ellátási lánca, a sportkocsigyártó kénytelen volt profitfigyelmeztetést kiadni. A Porsche részvényei azonnal beszakadtak.

Csökkentette idei éves várakozását a sportkocsikat gyártó Dr. Ing. h.c. F. Porsche (Porsche). Többek között az értékesítésben, az üzemieredmény-rátában, az EBITDA-rátában és az elektromos autók arányában marad el az eddig várttól a cég teljesítménye.

Portland,,Or,,Usa,July,26,,2023, Porsche ,Gt3,Touring,Parked
Árvíz miatt zuhan a Porsche / Fotó: Shutterstock

Vis maior a Porsche ellátási láncában

A visszaesést az okozza, hogy az árvíz elárasztotta az egyik fontos európai alumíniumbeszállító gyártóüzemét, s ezért ellátási szűk keresztmetszet alakult ki több fontos karosszériaelem szállításában is. Ráadásul olyan alkatrészekről van szó, amelyek a Porsche valamennyi járműsorozatához szükségesek.

A sportkocsigyártó szerint

a termelés és a járművek kiszállítása emiatt előreláthatóan olyan késedelmet szenved, amit a pénzügyi év hátralévő részében már nem lehet teljes mértékben kompenzálni.

Az idei évre tervezett 

  • árbevétel 40-42 milliárd euró helyett csupán 39-40 milliárd euró, 
  • az üzemieredmény-ráta 15-17 százalék helyett 14-15 százalék, 
  • az autóipari üzletág EBITDA-rátája 24-26 százalék helyett 23-24 százalék, 
  • végül az elektromos autók aránya 13-15 százalék 12-13 százalék lehet.

Mindennek következtében a gépjármű-értékesítés nettó cash flow marzsa a várt 8,5–10,5 százalékkal szemben mindössze a 7–8,5 százalékos sávot érheti el – írja a német Finanzen hírportál.

A meg nem nevezett európai alumíniumgyártó állítólag írásban tájékoztatta ügyfeleit a vis maior eseménynek számító árvízről, ami érinti a Porsche több beszállítóját is, amelyeknél ezért lelassult a speciális alumíniumötvözetek gyártása.

A sportkocsigyártó szerdán teszi közzé második negyedéves gyorsjelentését.

Reagáltak az elemzők

A hír felvet néhány kérdést a Porsche ellátásilánc-menedzsmentjével kapcsolatban

 – reagáltak a UBS elemzői a bejelentésre.

Hozzátették, meglepőek a Porsche gyakori ellátásilánc-problémái.

Bár a beszállító létesítményében történt árvíz komoly problémának tekinthető, ám az ellátási láncok a csipválság vége óta általánosságban nagyon stabilak az ágazatban

– mondták a CNBC-nek.

 

A Porsche részvényei több mint 5 százalékkal zuhantak a hírre, később azonban valamit ledolgozott a papír a mínuszból. Délelőtt 11-re a hétfői záróértékhez képest 4,7 százalékkal, 69,24 euróra gyengült az árfolyam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.