BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
European Central Bank in Frankfurt am Main ekb

Meglépte az újabb kamatcsökkentést az EKB

Nem született meglepetés Ljubljanában. Az EKB csütörtökön 25 bázisponttal szállította le az irányadó kamatokat – jelentették be a kormányzótanácsnak a szlovén fővárosba kihelyezett ülését követően.

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatlábakat az Európai Központi Bank (EKB) – jelentették be csütörtökön kora délután Ljubljanában. 

EKB Frankfurt,Am,Main,,Germany,-,August,20,,2023:,Low,Angle
Az EKB frankfurti székháza /Fotó: Shutterstock

Hatottak az EKB-ra a kedvező inflációs folyamatok

Ezzel a döntéssel az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába, az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába és a betéti rendelkezésre állás kamatlába 3,4, 3,65, illetve 3,25 százalékra csökkent.

Az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába az a kamatláb, amelyet a bankok akkor fizetnek, ha egy hétre kölcsönt vesznek fel az EKB-tól, míg az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába az a költség, amelyet a bankok akkor fizetnek, ha egy éjszakára pénzt kell felvenniük a központi banktól.

A betéti rendelkezésre állási kamatlábbal pedig akkor számolhatnak a bankok, amikor egynapos betétet helyeznek el az EKB-nál.

A kormányzótanács ma úgy döntött, hogy 25 bázisponttal csökkenti az EKB három irányadó kamatlábát

– közölte az EKB, kiemelve, hogy „az euróövezeti inflációról beérkező információk alapján az inflációcsökkentő folyamat jó úton halad. Az inflációs kilátásokat a gazdasági aktivitást jelző mutatókban a közelmúltban tapasztalt lefelé irányuló meglepetések is befolyásolták. Eközben a finanszírozási feltételek továbbra is korlátozóak.”

A döntéshozók a szokásos frankfurti helyszín helyett ebben a hónapban a szlovéniai Ljubljanában gyűltek össze.

A hitelfelvételi költségek csökkentéséről szóló döntést indokolja, hogy az euróövezetben az augusztusi 2,2 százalékról 1,7 százalékra csökkent az infláció szeptemberben, azaz három éve először fordult elő, hogy a fogyasztói árak emelkedésének üteme 2 százalék alá csökkent.

A csökkenést elsősorban az energiaárak visszaesése okozta, bár a maginfláció – a volatilis energia- és élelmiszerárak nélkül – csupán 2,7 százalékra lassult a korábbi 2,8 százalékos szintről, azaz kissé lefelé haladva továbbra is stabilabb maradt. A szolgáltatási infláció szintén makacsul kilóg a sorból a maga 3,9 százalékával.

Mindennek ellenére az inflációs ráta 2024 hátralévő részében várhatóan 2 százalék körül mozoghat az elemzők szerint, bár kissé túl is lépheti a célt.

A legutóbbi fejlemények megerősítik a bizalmunkat abban, hogy az infláció időben visszatér a célértékhez

– mondta Christine Lagarde, az EKB elnöke az Európai Unió parlamenti meghallgatásán Brüsszelben a múlt hónapban.

A sajtótájékoztató

Christine Lagarde a döntést a bejelentést követő sajtótájékoztatón egyebek közt azzal indokolta, hogy 

  • a gazdasági aktivitás gyengébb a vártnál, 
  • a beruházások csak lassan bővülnek, 
  • míg  a háztartások kiadásai csak fokozatosan élénkülnek.

Bár a munkaerőpiac meglehetősen rugalmas az eurózónában, a felmérések a foglalkoztatás növekedésének lassulására utalnak. A gazdaság azonban várhatóan idővel erősödik, az év hátralévő részében a bérek növekedése magas, ám változékony marad.
Az infláció jövőre csökken vissza stabilan a célértékre, a dezinflációt támogatja a munkaerőköltségek csökkenő nyomása, azaz a múltbeli szigorítás hatása is. Az inflációs várakozások 2 százalékot valószínűsítenek, miközben a kockázatok inkább lefelé mutatnak. A kockázatok közé tartoznak a geopolitikai feszültségek és a gyenge beruházási adatok is.

Piaci reakciók

Mivel a tőkepiacok gyakorlatilag biztosra vették a 25 bázispontos kamatvágást, már reggel óta markáns emelkedés jellemezte az európai tőzsdéket, amely azonban új lendületet vett a döntés kihirdetése után. A német DAX délután három óra előtt 0,8, míg a francia CAC40 1,4 százalékos plusznál tart. 

A forint erősödött, az euró árfolyama néhány perccel a negyed háromra kitűzött bejelentés előtt rövid időre 400 forint alá bukott, utoljára 400,7 forint környékén járt a kurzus. A dollárhoz mérten is gyengült a közösségi deviza, mintegy 0,2 százalékkal. Az euró-dollár kereszt pontosan 1,08-nál tartózkodik.

A vezető részvények közül felpattant az OTP és a Richter árfolyama is a korábbi 1 százalékos mínuszból. Az OTP 19 255 forinton, azaz 0,7 százalékkal szerdai záróértéke alatt áll aktuálisan, míg a Richter nagyjából fél százalékkal, 11 020 forintra gyengült a szerdai zárás óta.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.