BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
240619_bet_002_VZ

Pesti tőzsde: új csúcs és 23 százalékos hozam is volt szeptemberben

Közel másfél százalékos emelkedéssel, új csúcsdöntéssel indította az őszt a BUX. A nagypapírok a Magyar Telekom vezetésével kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, a brókereknél a Concorde megőrizte piacvezető szerepét a pesti tőzsdén.

Új erőre kapva folytatta az előző hónapokban látott emelkedést a BUX szeptemberben. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető indexe 73 896,18 ponton zárta a hónapot, ami 1,4 százalékos növekedés augusztushoz képest. A pesti tőzsdén az azonnali részvénypiac forgalma 209,47 milliárd forintot tett ki, ez 9,97 milliárd forintos napi átlagnak felel meg. 

BUX, BÉT, tőzsde, csúcs, 20231016 Budapest Budapesti Értéktőzsde  BÉT Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Csúcsot döntött a BUX, a pesti tőzsde vezető indexe az ősz elején / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Mozgalmas volt a szeptember a pesti tőzsdén

Szeptemberben a globális tőkepiacokat továbbra is vegyes hangulat jellemezte a BÉT közleménye szerint. Az amerikai piacokon az inflációval és a kamatcsökkentési várakozásokkal kapcsolatos aggodalmak vezették a befektetők döntéseit, ami az S&P 500 és a Nasdaq indexek hullámzó teljesítményében is tükröződött. 

Az energiaárak emelkedése és a geopolitikai feszültségek is hozzájárultak a volatilitáshoz. Európában a vezető indexek mérsékelt növekedést mutattak, azonban a német gazdasági lassulás és az energiafüggőség továbbra is kihívást jelentett. Kínában a gazdasági növekedés lassú maradt, azonban a piacok a stabilizáció jeleit mutatták, főként a kormányzati gazdaságélénkítő intézkedések hatására. 

Új csúcsra ért a BUX, az OTP továbbra is a legnépszerűbb

A hazai tőkepiacon ezzel szemben ismét elindult a növekedés, a BUX-index szeptemberben 73 896,18 ponton zárt, 1,4 százalékkal meghaladva az előző havi záróértéket. A hónap során a napi rekordérték ismét megdőlt, szeptember 26-án 74 905,79 ponton zárt az index. 

A legnagyobb volumenű kereskedés ezúttal is az OTP Bank részvényeivel zajlott, 117,4 milliárd forint összértékben. A bankpapírt a Richter Gedeon követte, 36,4 milliárd forinttal, illetve harmadik helyen a Mol végzett 26,8 milliárd forinttal. 

A blue chipek közül 

  • a Magyar Telekom 2,1 százalékkal drágult, 
  • az OTP és a Richter árfolyama egyaránt 2-2 százalékkal emelkedett, 
  • a Mol ellenben lemaradó volt 1 százalékos csökkenéssel.

A kis- és közepes kapitalizációval rendelkező vállalatok közül a Vertikal emelkedett ki 23 százalékos árfolyam-növekedéssel.

Őrzi vezető helyét a Concorde a brókercégek versenyében

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében 209,47 milliárd forintot tett ki szeptemberben, ami a napi átlagot tekintve 9,97 milliárd forintot jelent. 

 

A befektetési szolgáltatók között szeptemberben a Concorde zárt az élen 122,5 milliárd forinttal, a Wood & Company és az Erste követette 106,2 és 69,2 milliárd forinttal.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.