BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Foci-Eb 2024: elővették a skót–magyar meccset az UEFA-nál – megszületett a döntés

Hiába háborogtak a skótok, nem járt volna nekik tizenegyes a magyarok elleni Eb-csoportmérkőzésen az UEFA szerint. Facundo Tello tehát helyesen döntött, amikor nem ítélt büntetőt Orbán Willi ellen. Az argentin bíró legközelebb a Svájc–Olaszország nyolcaddöntő negyedik számú játékvezetője lesz a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon.

Az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA játékvezetői bizottságának vezetője, Roberto Rosetti szerint Skóciától jogosan tagadtak meg egy tizenegyest a magyarok ellen a Németországban zajló labdarúgó Európa-bajnokság utolsó csoportmérkőzésén, mert úgy érezték, Stuart Armstrong kereste a „fizikai kontaktust” a mieink védőjével, Orbán Willivel. A meccset Csoboth Kevin kései góljával Magyarország nyerte meg 1–0-ra, ám a folytatásban kedvezőtlenül alakultak az eredmények, így Marco Rossi csapata a győzelem ellenére kiesett.

Foci-Eb 2024, Facundo Tello
Foci-Eb 2024: Facundo Tello jól döntött, amikor nem adott tizenegyest a skótoknak az UEFA szerint / Fotó: AFP

 

Foci-Eb 2024: a VAR is ugyanúgy döntött a skót–magyaron

Az eset nagy visszhangot váltott ki: a skótok szövetségi kapitánya, Steve Clarke egyszerűen azt mondta, ha az argentin Facundo Tello helyett európai játékvezető fújja a sípot, teljesen másként alakult volna az eredmény. Olajat öntött a tűzre véleményével Michael Stewart egykori népszerű skót futballista is, aki gyalázatosnak nevezte az ítéletet.

Rosetti – aki a 2008-as Eb-döntőben bíráskodott – az online elődadáson a találkozót keménynek jellemezte, majd hozzátette: némely ítélet ellentmondásos volt. Példaként a 68. percet hozta fel, amikor volt egy tizenegyesgyanús szituáció: John McGinn meghúzta az ellenfél mezét. Tizenegy perccel később pedig a magyar tizenhatoson belül reklamáltak büntetőt. 

Mondhatjuk, hogy a játékvezető vitatott döntéseket hozott, de a VAR mindkettőt megvizsgálta, és nem lépett közbe. Armstrong és Orbán esetében úgy ítélte meg, hogy a támadó váltott irányt a védő felé, és ezért alakult ki a fizikai kontaktus

– magyarázta a bizottság első embere.

A dél-amerikai sípmester legközelebb a Svájc–Olaszország nyolcaddöntő negyedik számú játékvezetője lesz az Eb-n. 

Az ominózus 68. percben tarolták le egyébként Varga Barnabást, aki amellett, hogy 

  • elveszítette az eszméletét, 
  • többszörös arckoponyacsont-törése szenvedett, 
  • több kisebb és nagyobb csont is eltört az arcában, és 
  • volt, amelyik el is mozdult. 

A magyar válogatott csatárát azóta megműtötték, és immár otthonában gyógyul.

A Skócia–Magyarország mérkőzés összefoglalóját itt nézheti meg.

Mennyi pénzt kapott volna a válogatott, ha továbbjut?

Az UEFA a fenti győzelmet egymillió euróval jutalmazta, ami további másfél millió euróval gyarapodhatott volna a mieink továbbjutás esetén. Ez az összeg mai árfolyamon átszámítva csaknem 990 millió forint (986,70 millió).

A georgiaiak bravúrja miatt azonban maradt az egymillió eurós pénzdíj, ami 394,68 millió forint.

A hazai szövetség (MLSZ) a jól bevált gyakorlat szerint ennek az egyharmadát, vagyis több mint 131 millió forintot oszt szét a magyar játékosok között. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.