BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Párizs 2024: van már döntő-esélyesünk, döntősünk, negyeddöntősünk és néhány vesztesünk

A magyar sportolók számára tornával, karddal, vízilabdával, kézilabdával, légpisztoly-lövészettel és evezéssel kezdődtek a párizsi sportjátékok. Az olimpia első napján a győri tornász, Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes eredményt ért el, Muha Eszter már elődöntős, Major Veronika pont oda lőtt, ahová kellett, Pétervári-Molnár Bendegúz pedig beevezte magát a negyeddöntőbe.

Több számban is megmérették magukat a magyar versenyzők a párizsi olimpia első napján.

Párizs 2024, Mészáros Krisztofer
Párizs 2024: Mészáros Krisztofer szépen szerepelt az olimpia első napján /Fotó: Kovács Tamás

Mészáros Krisztofer legjobb szerén, talajon hibázott, korláton viszont remekelt, összességében pedig jól tornázott, így összetettben az ötödik helyen áll a férfi egyéni selejtező első körét követően a párizsi olimpia szombati versenynapján – írja az MTI. A győri tornász a párizsi Bercy Arénában rögtön az első körben volt érdekelt, ráadásul egyedüliként képviseli a magyar férfiakat a viadalon. A jelenlegi legjobb magyar férfi tornász

  • korláton nagyon magabiztosan tornázott, gyönyörű tartással, feszesen mutatta be gyakorlatát és minden elemet szinte hiba nélkül, majd a leugrása is tökéletes volt. Magas, 14,733 pontszámot kapott.
  • A nyújtón nagyon koncentrált volt, valamennyi repülőelemét pontosan hajtotta végre, a forgásokat is megcsinálta, egyedül a leugrása nem volt tökéletes, így végül 13,666 pontot kapott.
  • Talajon gyakorlatilag az első ugrósor végén elszállt – kilépett –, ráadásul a második sor végén letette a kezét. További, kisebb hibái után hiába fejezte be szépen a gyakorlatát, csupán 12,900 pontot kapott.
  • Lólengésben szinte végig tökéletesen tornázott, a leugrásnál viszont rontott, pontozók végül 13,633 pontra értékelték a teljesítményét.
  • Gyűrűn végéig remek gyakorlatot mutatott be, de a leugrás ismét nem sikerült tökéletesre, ellépett belőle. 13,500 pontot kapott.
  • Az utolsó szerén csupán egy ugrást mutatott be, így a szerenkénti döntőért nem szállt harcba. Gyönyörű produkciót mutatott be, és a leérkezése is szinte tökéletesre sikeredett. Az 14,366 pontot ért.

Mészáros Krisztofer ezzel karrierje első olimpiáján 82,798 ponttal zárta a selejtezőt, és az első kör után az ötödik helyen áll, míg korláton jelenleg a harmadik, így jó helyzetből várhatja a selejtező folytatását. A kvalifikáció késő este ér véget. A szerenkénti döntőkbe a legjobb nyolc versenyző jut be, de egy nemzetből maximum kettő, míg az egyéni összetett fináléjában 24-en lesznek érdekeltek, ugyanakkor nemzetenként itt is maximum ketten.

Muhari Eszter remekel, már elődöntős

A párbajtőröző Muhari Eszter a harmadik mérkőzését is megnyerte szombaton, ezzel elődöntős a párizsi olimpia vívóversenyén.

A szakág egyetlen magyar indulója a kínai Tang Csün-jao elleni sikerrel kezdett, a 2022-ben világbajnok dél-koreai Szong Szeránál is jobbnak bizonyult, majd egy újabb kínai vívó, Jü Sze-han 15:10-es legyőzésével a legjobb négy közé került.

A negyeddöntőben az előző két asszóhoz hasonló forgatókönyv szerint alakult a mérkőzése: az eleje taktikai küzdelmet hozott, és sokáig nem tudott egyik vívó sem érdemben ellenfele fölé kerülni. A 3:1-es első szakasz után a kínai párbajtőröző egyenlített, de a következő szünetre megint két tus volt a magyar előny (7:5), majd a pihenőt követően újabb egyenlítés következett. Muhari ezúttal többször ment előre is, de védekezésből is adott fontos tusokat. Aztán egyszer csak elkezdett nőni a különbség, ekkor megroppant az előző körben a világbajnok francia Marie-Florence Candassamyt legyőző Jü.  

Muhari a döntőért a hazai közönség előtt szereplő Auriane Mallo-Bretonnal vív 19.25-kor.

Eredmények, női párbajtőr:
a 32 között:
Muhari Eszter–Tang Csün-jao (kínai) 15:10
a 16 között:
Muhari–Szong Szera (dél-koreai) 15:6
negyeddöntő:
Muhari–Jü Sze-han (kínai) 15:10

Párizs 2024, Muhai Eszter
Muhai Eszter eddig zseniálisan versenyez, és már elődöntős / Fotó: Csudai Sándor / Mediaworks

 

A női vízilabdások nem startoltak túl jól

Vereséggel kezdte szereplését a párizsi olimpián a magyar női vízilabda-válogatott: Mihók Attila és Cseh Sándor világbajnoki ezüstérmes együttese a csoportkör első fordulójában 10–8-ra kikapott az Európa-bajnok Hollandiától. Pedig a találkozó kevesebb mint egy perccel a vége előtt még döntetlenre állt, a hollandok az utolsó pillanatokban diadalmaskodtak. A magyar csapat hétfőn Kanada ellen folytatja szereplését, a csoportból az első négy jut a negyeddöntőbe.

Vesztettek a férfi kézisek

A magyar férfi-kézilabdaválogatott 35–32-re kikapott Egyiptomtól a párizsi olimpia csoportkörének első fordulójában. Hétfőn az amerikai kontinens legjobbjával, Argentínával, szerdán Norvégiával, pénteken a világbajnok Dániával, jövő vasárnap pedig a házigazda, címvédő és Európa-bajnok Franciaországgal találkoznak. A negyeddöntőbe az első négy helyezett jut.

Vívás: Szilágyi Áron kiesett

A címvédő Szilágyi Áron kikapott az első fordulóban, így nem jutott nyolcaddöntőbe férfi kardban szombaton a párizsi olimpia vívóversenyén. A háromszoros olimpiai bajnok 15:8-as vereséget szenvedett a kanadai Fares Arfától. A 34 éves magyar vívó egyéniben a 2008-as, pekingi olimpia óta először szenvedett vereséget ötkarikás játékokon.

Légpisztoly: Major Veronika egyelőre hátra dőlhet

Major Veronika az első helyen zárta a női légpisztolyosok alapversenyét, ezzel bejutott a vasárnapi nyolcas döntőbe a párizsi olimpia első, szombati versenynapján, melyen Fábián Sára Ráhel a 33. helyen zárta a számot. Magyar szempontból mégsem kezdődtek a legjobban a Párizstól mintegy 300 kilométerre fekvő Chateauroux-ban zajló sportlövőversenyek, miután Mészáros Eszter és Péni István a 20. helyen zárt a légpuskások vegyes csapat számában.

A 10 méteres számban mind a 44 indulóra 60 lövés várt, a magyarok közül pedig a mindössze 22 éves Fábián kezdett jobban. Az első tizes sorozatban 97 kört ért el, míg Major 95-t. Ezt követően aztán nagyot fordult a világ, a tavalyi világbajnokságon negyedik Fábián ugyanis rémálomszerű második tizes sorozatot produkált, szinte csak kilencest lőtt, egyszer pedig csupán nyolcast, így mindössze 90 kört ért el és visszaesett a mezőny második felébe.

Közben a keszthelyiek klasszisa elkapta a fonalat, a második szériában csupán két kilencese volt, a folytatásban pedig gyakorlatilag végig nagyon magas színvonalon lőtt. A 27 éves pisztolyos 30 lövés után még a kilencedik helyen állt, később viszont folyamatosan lépett előre, negyedik és ötödik sorozata ugyanis egyaránt 97 körös volt, míg utolsóra 99 kört produkált. Ezzel 582 körrel fejezte be a versenyt és mindenkit maga mögé utasított.

Pétervári-Molnár Bendegúz beevezte magát a negyeddöntőbe

Pétervári-Molnár Bendegúz harmadik helyen ért célba a férfi egypárevezősök szombati előfutamában, ezzel negyeddöntőbe jutott. A 31 éves versenyző a hatodik előfutamban az egyes pályán kapott helyet a Vaires-sur-Marne-i evezős pályán, ahol a dán Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes Sverri Nielsen, a bolgár Európa-bajnoki bronzérmes Kristian Vasziljev mellett hongkongi és paraguayi ellenfelekkel került egy futamba.

A BEE evezőse kissé beragadt a rajtnál az MTI tudósítása szerint, féltávnál, majd 1500 méternél is a negyedik helyen haladt szorosan a hongkongi riválisa mögött, akit nagy hajrával megelőzött, így végül 6:58.76 perces idővel harmadik helyen csapott célba a két esélyesebb ellenfele mögött, de ezzel is egyenes ágon biztosította helyét a keddi negyeddöntőben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.