BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A MOB jogi lépéseket keres Hámori Luca férfias ellenfele ellen

A Magyar Olimpiai Bizottság nem nézi jó szemmel, hogy Hámori Lucának az algériai Imane Kheliffel kell ringbe lépnie az olimpián. A női ökölvívás kiemelt figyelmet kapott az elmúlt napon Párizsban, mivel sokan megkérdőjelezik az algériai versenyző nemi hovatartozását. Az olimpia csütörtöki napján Imane Khelif Angela Carini ellen bokszolt, de az olasz atléta az első bekapott ütés után bedobta a törölközőt.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közleményben tudatta, hogy keresi a lehetőségét, hogy megvédjék a magyar ökölvívó Hámori Luca tisztességes versenyhez fűződő jogát.

Boxing - Olympic Games Paris 2024: Day 6
Hámori Luca
Hámori Luca algériai ellenfele miatt indított vizsgálatot a MOB / Fotó: Anadolu via AFP

„A női esélyegyenlőség nem merülhet ki abban, hogy az olimpián egyenlő arányban indulnak nők és férfiak. A női esélyegyenlőség alapvető követelménye, hogy a női mezőnyben kizárólag női biológiai adottságokkal rendelkező, azaz biológiailag minden kétséget kizáróan nőnek minősülő versenyzők indulhassanak. Ellenkező esetben alapvetően sérül a női versenyzők esélyegyenlőséghez és tisztességes versenyhez való joga” – írta honlapján a Magyar Olimpiai Bizottság.

A MOB azt írta, hogy ha nem találnak jogi lehetőséget arra, hogy eltiltsák Imane Khelif algériai ökölvívót a női versenytől, akkor a sportág szabályait felül kell vizsgálni. A MOB szerint a szabályok módosításának is lehetőséget kell adni.

Egyértelműen olyan szabályokra van szükség, amelyek biztosítják, hogy a női mezőnyben kizárólag nők indulhassanak 

– áll a közleményben.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azonnali egyeztetésre hívta fel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportigazgatóját, hogy tisztázzák Hámori Luca helyzetét. A MOB felkereste az Olasz Olimpiai Bizottság vezetőségét is, illetve más nemzetek olimpiai bizottságait. Azt írtak, hogy tiszteletben tartják a NOB szabályait, de a nemzetközi szervezettel szemben is kiállnak a női atléták jogai mellett.

Hámori Luca szombaton 17.22-kor lép ringbe Imane Khelif ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.