BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A párizsi olimpia számokban: 9 millió eladott jegy, 10 ezer sportoló, 35 helyszín

Turisták milliói érkeznek a francia fővárosba az olimpiára. Világszerte 4 milliárd televíziónéző követheti a versenyeket. Az idei az eddigi leginkább költséghatékony és fenntartható nyári olimpia, amely elsősorban a helyi termékekre és szolgáltatásokra épül. Összességében legalább 6,7 milliárd euró, míg a legkedvezőbb forgatókönyv esetén 11,14 milliárd euró gazdaságösztönző hatást hozhat a Párizs környéki régiónak, miközben 150-180 ezer fő munkája kapcsolódik a játékok megvalósításához.

Az olimpia az egyész világot megmozgatja, 206 nemzet 10 500 sportolója vesz részt a multisporteseményen, maguk a helyszínek sem csupán Párizsra koncentrálódnak, több nagyváros mellett egészen a francia polinéziai Tahitiig terjednek – derült ki az Oeconomus kutatásából.

párizs
párizsi olimpia
A párizsi olimpia impozáns helyszínekkel büszkélkedhet / Fotó: Belga via AFP

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság adatai szerint 10 500 sportoló, 30-45 ezer önkéntes és 20 ezer akkreditált újságíró vesz részt a 329 esemény 35 helyszínén, köztük a szervező várostól valaha volt legtávolabbi külső helyszínen, a francia polinéziai Tahitin is rendeznek versenyeket. A sziget a szörfversenyeknek ad otthont.

A szervezők szerint a 10 millió elérhető jegyből egy héttel a kezdés előtt körülbelül 9 milliót adtak el, a vásárlók 63 százaléka Franciaországból származik. A tíz legkelendőbb sportág sorrendben:

  1. a foci,
  2. az atlétika,
  3. a kosárlabda,
  4. a rögbi,
  5. a röplabda,
  6. a kézilabda,
  7. a strandröplabda,
  8. a gyeplabda,
  9. a tenisz
  10. a vízilabda.

A gazdaságösztönző hatások közé tartozik, hogy 2,3-3,1 millió, belépőjeggyel érkező látogató keresheti fel Párizst, közülük akár az 1,5 milliót is meghaladhatja a külföldi vendégek száma. A francia fővárosban a játékok ideje alatt ennél lényegesen több, összesen 11,5 millió turista tartózkodhat.

Az esemény országimázsértéke is kimagasló, összesen négymilliárdan követhetik nemzetközi szinten az eseményeket.

Az idei nyári olimpia a helyi gazdaság ösztönzését tűzte ki célul, így a beszállítók mintegy 78 százaléka francia kis- és középvállalkozás. A szervezésben részt vevő szolgáltatók 90 százaléka is francia. A munkaerőpiaci hatások sem elhanyagolhatók, ugyanis 181 ezer főnek biztosít munkát az esemény.

párizs
párizsi olimpia
A párizsi olimpiára már kilencmillió jegyet adtak el / Szerző: Németh Viktória

A multisportesemény 9,7 milliárd dollár, vagyis körülbelül 8,9 millió euró kiadást igényelt a házigazdától. Ezzel együtt is Párizs adhat otthont évtizedek óta a legolcsóbb nyári játékoknak, a pénzügyi és gazdasági fenntarthatóság jegyében. Összességében legalább 6,7 milliárd euró, míg

a legkedvezőbb forgatókönyv esetén 11,14 milliárd euró gazdaságösztönző hatást jelent a Párizs környéki régiónak.

Magyar sportolók és az olimpia

Magyarországot 180 sportoló képviseli a XXIII. nyári játékokon. Az eseményt nagy várakozás övezi hazánkban, nemcsak a sportközvetítések népszerűsége miatt – ami a labdarúgó-Európa-bajnokság alatt is megnyilvánult –, hanem a hazai sportsikerek miatt is. Magyarország sportsikereit mutatja, hogy nagyon magas, 52,8 az egymillió lakosra jutó olimpiai érmek száma, ami a világon a 3. legjobb arány.

Az aranyérmek esetében még kedvezőbb a helyzet, az egymillió lakosra jutó olimpiai aranyérmek száma 18,7, ami a második legjobb globális összehasonlításban.

Hazánk különösen a nyári olimpiák alkalmával volt sikeres, 1896 és 2021 között a világ országai közül a 9. legtöbb érmet szerezte, és a 8. legtöbb aranyérmet.

Az olimpia 11,1 milliárd eurós bevételt is hozhat Párizsnak

A párizsi ötkarikás játékok lesz a pénzügyi fenntarthatóság jegyében szervezett ötkarikás játékok vizsgája. Korábban még nem rendeztek olyan olimpiát, amelynek ez lett volna az egyik legfontosabb szervezési elve. Ez az olimpia lehet mind közül a valaha volt legolcsóbb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.