BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartós növekedés várható a globális informatikai piacon

Idén és jövőre is bővülés várható az informatikai kiadásokban, a legtöbbet kommunikációra költik majd, és egyre többen szolgáltatásként veszik igénybe az IT-megoldásokat.

Az idén csaknem 3700 milliárd dolláros lehet a globális informatikai piac, ami 4,5 százalékos növekedés a múlt évhez képest – derül ki a Gartner előrejelzéséből. A piackutató prognózisa szerint 2019-ben valamivel lassabb fejlődés várható ezen a területen, ám még jövőre is 3,2 százalékkal bővülhet a szegmens. „Bár a devizaárfolyamok hirtelen változásai, illetve a potenciális kereskedelmi háborúk továbbra is súlyos bizonytalansági tényezőnek számítanak, hatalmas lökést ad az IT-piacnak, hogy az informatikai rendszerek tulajdonlása helyett egyre többen választják azt, hogy szolgáltatásként veszik igénybe ezeket a megoldásokat. Kiválóan érzékelteti a folyamatot, hogy a vállalkozások nagy számban döntenek úgy, hogy ahelyett, hogy saját szerverparkot hoznának létre, a szükséges kapacitásokat felhőszolgáltatásokból biztosítják. Ráadásul ahogy a cégek folytatják a digitális átállást, egyre gyorsabban terjed majd ez a modell, hiszen így tudnak hatékonyan reagálni a gyorsan változó üzleti környezet jelentette kihívásokra” – mutatott rá John-David Lovelock, a Gartner kutatási alelnöke.

Idén és jövőre is a vállalati szoftverekre szánt kiadásokban várható a legnagyobb előrelépés.

A piackutató prognózisa szerint ebben az évben 405 milliárd dollárt költenek ezekre a megoldásokra, ami 2017-hez képest 9,9 százalékos emelkedés. Jövőre pedig további 8,3 százalékos bővüléssel számolnak a Gartner szakértői.

Az idén megközelíti a 3700 milliárd dollárt a globális IT-piac
Fotó: Shutterstock

A legtöbbet kommunikációs szolgáltatásokra költenek majd világszerte, igaz, ezen a területen várható a leglassabb növekedés. Az idén az előrejelzés szerint 1425 milliárd dollárt fordítanak erre a célra a cégek, ami 2,4 százalékos bővülés 2017-hez képest, míg jövőre már csak 1,2 százalékos fejlődést jósolnak.

Az IT-szolgáltatások esetében stabil növekedést várnak a szakértők, és a jövő év lehet az első, amikor ez a szegmens átlépi az ezermilliárd dolláros határt. Érdekesen alakul az adatközponti megoldások iránti igény, a szerverek esetében mutatkozó keresletnek köszönhetően idén még 6 százalékos bővülés várható ennél a szektornál, jövőre azonban ez jelentősen lelassul, összefüggésben azzal, hogy a szerverek forgalmában is nagy fékezés jön a Gartner szerint.

Jó hír viszont a személyi számítógépek (PC), okostelefonok és táblagépek gyártóinak, hogy az üzleti szektorban tovább nő a kereslet ezen eszközök iránt. A Windows 10-re történő átállás még mindig napirenden van az üzleti szférában, és a piackutató szakértői szerint 2020-ig ebben nem is lesz változás, ami értelemszerűen megdobja az igényt az új PC-k iránt is.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.