BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális ára lehet a Samsung csúcskészülékének

Az eddigi beszámolók alapján ezúttal három új modellre lehet számítani, köztük a Galaxy S10e-re.

Ismét szakít a hagyományokkal a Samsung, és idén sem a barcelonai Mobile World Congressen (MWC) mutatja be prémiumtelefonjainak új generációját, így a mobilipar legnagyobb eseményének kezdete előtt néhány nappal, már február 20-án megismerhetjük a Galaxy S10 sorozatot. Ahogyan az ilyen esetekben lenni szokott, a bemutatóhoz közeledve egyre több információ jelent meg, ám még mindig szép számmal akadnak nyitott kérdések. Az eddigi beszámolók alapján ezúttal három új modellre lehet számítani, köztük a vékonyabb pénztárcával, de magas elvárásokkal rendelkezőket célzó Galaxy S10e-re.

Erről egyelőre annyit lehet tudni, hogy 6 gigabyte RAM-mal és 128 gigabyte-os tárhellyel érkezik, sík kijelzőt kap, és várhatóan 750 euró körüli áron kerül majd az üzletekbe az eurózónában.

A klasszikus Galaxy S sorozat legújabb tagja, az S10 a korábban már megszokott ívelt szélű, 6,1 hüvelykes kijelzővel rendelkezik majd, és lesz belőle 6 és 8 gigabyte RAM-mal felszerelt, 128, illetve 512 gigabyte-os tárhellyel rendelkező változat is. Valószínűleg a legújabb Exynos 8920-as processzor kerül majd bele, ami még hatékonyabb mesterségesintelligencia-támogatással járhat. A nagyobb tudású verzió az S10-ből közel 1150 euróba kerülhet.

A legnagyobb, S10 Plus nvű modell 6,4 hüvelykes kijelzőt kapott, és a beszámolók szerint lesz belőle olyan változat, amely 12 gigabyte RAM-mal és a 1 terabyte tárhellyel rendelkezik, ami már a notebookok között is igen figyelemreméltó teljesítménynek számítana.

Igaz, ezért csaknem 1500 eurót kell majd fizetni, vagyis az sem kizárt, hogy itthon akár félmillió forint körül is alakulhat a csúcstelefon ára. A Samsung a múlt héten jelentette be, hogy elkezdte az 1 terabyte-os mobil tárolócsipje sorozatgyártását, azt azonban még nem lehet tudni, hogy az új készülékekbe ezek kerülnek-e.

Megkezdték az 1 terabyte-os mobil tárolócsip sorozatgyártását
Fotó: AFP

Az S10-esekből valószínűleg száműzik a képernyőbe benyúló szigetet (notch), és magában a kijelzőben kialakított lyukban helyezik el a szelfikamerát, ahogyan például a Honor View20 esetében láthattuk. A beszámolókból arra lehet következtetni, hogy lesz olyan modell, amelynek hátlapján három kamera kap helyet.

Bár az új Exynos processzorok elvileg támogatják az 5G-s kommunikációt, kérdéses, hogy az új telefonok alkalmasak lesznek-e az új mobiltechnológia használatára.

Az viszont nagyon valószínű, hogy még idén bemutat 5G-s eszközt is a Samsung, hiszen a nagy riválisok is hasonló lépést terveznek. A február 20-i dátum miatt adódik a kérdés, hogy vajon mire készülhetnek a dél-koreai cégnél a hivatalosan öt nappal később kezdődő MWC-re. Az egyik lehetséges válasz az, hogy a régóta várt és az elmúlt hónapokban egyre többször a hírekbe kerülő, összehajtható kijelzőjű mobillal lepik meg a piacot az eseményen.

A cikk a Világgazdaság február 7-i számában jelent meg

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.