BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól teljesítettek a hazai szálláshelyek

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,3, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,6 százalékkal nőtt februárban az előző év azonos időszakához képest.

Átmenetinek bizonyult a januárban tapasztalt csökkenés, az év második hónapjában ugyanis tovább folytatódott mind a külföldi, mind a belföldi vendégéjszakaszám jó ideje tendenciózus növekedése. A KSH szerdán közzétett gyorsjelentése szerint februárban 3,3 százalékkal több külföldi, és 0,6 százalékkal több belföldi vendégéjszakát, összességében 2 százalékos növekedést jeleztek a kereskedelmi szálláshelyekről az előző év februárjához képest. Ezúttal minden mutató pozitív, mert nem nem csak a vendégek, hanem a vendégéjszakák száma is újra nőtt:

4,7 százalékkal több külföldi és 0,9 százalékkal több belföldi vendég érkezett, akiknek köszönhetően a szálláshelyek árbevétele 7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miután elérte a 28 milliárd forintot.

Fotó: Shutterstock

A szállodák szobakihasználtsága februárban 50,8 százalék volt. Jelentősen, 16 százalékkal nőtt viszont a Széchenyi Pihenőkártyából származó forgalom, ami elérte az 1,2 milliárdot februárban.

Az idei első két hónap mérlege összességében már 3,1 millió vendégéjszaka, ami éves összevetésben 0,7 százalékos növekedés.

Fotó: KSH

Mint ismeretes, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030-ra éves szinten 50 millió vendégéjszakával számol. A kereskedelmi szálláshelyeken tavaly először haladták meg a 30 millió fizetős éjszakát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.