BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
pénzügyi mentőcsomag

Dupla vé

Lassan közhelyes, de szemléletes módja a recesszió illusztrálásának a megfelelő alakú betű.
2009.10.07., szerda 05:00

A mostani ipari adat kapcsán pedig sajnos van esély egy W alakzat felvételére a remélt V-vel szemben, ez még mindig kedvezőbb, mint az L. A nyár elején kezdett legalább néhány szektor kedvező jeleket mutatni, és ez elaltatta az aggódókat.

A régóta szenvedő építőipar mintha erőre kapott volna, és az ipar is egyre javuló formát mutatott. Most viszont nem látszik olyan tényező, amely megakadályozhatna egy újabb lejtmenetet a reálgazdaságban.

A nyugati kormányok pénzügyi mentőcsomagjai kezdenek kifutni, ugyanakkor a gazdaság kitisztulása – ennek kellene a válság fő hozadékának lennie – szemmel láthatóan nem ment még végbe.

A közgazdasági tankönyvek szerint a pénzügyi szféra reagál a leggyorsabban, de még ott sem rendeződtek a vonalak, pláne Európában. Nem biztos persze, hogy bekövetkezik az újabb recessziós hullám, de gyökeres fordulatnak kellene bekövetkeznie, hogy azt elkerüljük.

Nem vagyunk azonban mi, magyarok arra kárhoztatva, hogy karba tett kézzel várjuk, amíg a globális fellendülés megindul.

Sőt, rengeteg a tennivaló a gazdaságban, hogy a válságot követő időszaknak valóban a nyertesei lehessünk. Még stagnáló világgazdasági környezetben is érhetünk el látványos eredményeket, ezt lehetővé teszi viszonylag kis nemzetközi súlyunk is. Ugyanezt végre tudta hajtani például Írország is a 80-as, 90-es években, amikor az Európai Unió csak szenvedett. Lehet azt mondani, hogy most ők is nagy bajban vannak, de szeretnénk mi olyan gondokat, mint amilyenekkel ők küzdenek.

A vállalkozási feltételeket és az attitűdöt meg lehet évek alatt változtatni, és meg is kell. Egy szélesebb támogatottságú kormánynak talán sikerülhet is sebességet váltani a gazdaságban. Ehhez viszont jó lenne tudni a fő várományos programját.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.