BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Obama

Irán van terítéken

Több mint negyven állam- és kormányfőt várnak Washingtonba, a ma kezdődő kétnapos nukleáris biztonságpolitikai világkonferenciára. A vendéglátó Barack Obama által meghatározott fő téma az lesz, hogyan lehet megakadályozni az atomfegyverek „terroristák” kezébe jutását.
2010.04.12., hétfő 05:00

Mivel azonban a militáns lázadó csoportok – legyen szó akár az al-Kaidáról – szakértők szerint nem rendelkeznek a kifinomult nukleáris fegyverrendszerek kiszolgálásához, karbantartásához szükséges háttérrel, a megbeszélések fókuszában nyilván az „állami terrorizmus” áll majd. Mindenekelőtt Irán és kisebb részben Észak-Korea.
A nyugati hatalmak által a perzsa állam ellen szorgalmazott újabb szankciók elfogadtatásának esélyét kétségkívül növeli a múlt héten Prágában aláírt amerikai–orosz fegyverzetkorlátozási egyezmény. Az USA és Oroszország azonban a stratégiai atomarzenálok Barack Obama és Dmitrij Medvegyev által ígért, hét év alatt harmincszázalékos csökkentése után is képes lesz egymás elpusztítására. Sokan ezért egyszerű porhintésnek tartják a „leszerelést”, ezt ráadásul még a két törvényhozásnak is ratifikálnia kell.
Ami pedig térségünket illeti: Obamának már csak azért sem lesz könynyű megnyugtatnia a Medvegyevvel való összeborulást aggodalommal szemlélő kelet-közép-európai szövetségeseit, mert Moszkva továbbra is elzárkózik az Európában állomásoztatott taktikai atomfegyverek csökkentésétől. TG

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.