BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
IMF

Olasz reformesély

Ritka esélyt kapott a múlt heti régiós választások után Olaszország arra, hogy az elkövetkező három, jelentősebb választási esemény nélküli évben komolyabb reformokba is belekezdjen. A jobbközép kormány támogatottsága jelentősen visszaesett ugyan a 2008-as parlamenti választáshoz képest, de még így is győztesként került ki a megmérettetésből.
2010.04.06., kedd 05:00

Silvio Ber-lusconi miniszterelnök maga is úgy értékelte a voksolás kimenetelét, hogy erősebb mandátumot kapott a reformokhoz.
Kérdés azonban, hogy ezt a mandátumot a kormányfő az igazán égető változtatások végrehajtására fogja-e felhasználni. Berlusconinak az igazságügyi reform a szívügye, miután szerinte a bíróságokat az ellene öszszeesküdött kommunisták irányítják. Koalíciós partnere, a régiós választásokon tovább erősödött Északi Liga pedig a költségvetés föderalista átszervezésének ügyében tűnik megállíthatatlannak: célja, hogy a gazdag észak bevételei ne a szegény, korrupt dél támogatására menjenek el.
Az igazságügyi reform versenyképesebbé teheti ugyan Olaszországot, de csak hosszabb távon.
A költségvetési föderalizmus kialakítása ugyancsak évekbe telhet, és az előnyei vitatottak: az IMF szerint például a kiadások növekedését eredményezheti. A legsürgetőbb feladat pedig most alighanem éppen a költségvetési hiány lefaragása lenne.
A konszolidációban kulcsszerepet kaphatna az adóelkerülés visszaszorítása – ez azonban soha nem tartozott Berlusconi prioritásai közé. BÁ

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.