BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Népszavazás

Mitől tart Orbán?

„Nem vagyok a híve” – válaszolta Orbán Viktor az ATV riporterének arra a kérdésére, terveznek-e népszavazást az új alkotmányról. A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy ő a parlamentáris hagyományokat folytatná, és nem kíván elmozdulni az elnöki rendszer felé.
2010.07.26., hétfő 05:00

A kormányfő ódzkodása azonban könnyen visszaüthet.

Egyrészt a magyarázata nem tűnik hitelesnek. Számtalan idézetet lehet ugyanis találni tőle az ellenzékben töltött évekből, amelyekben a parlament intézményénél többre értékelte a közvetlen, népi akaratnyilvánítást. Ennek volt a csúcspontja a 2008-as „szociális népszavazás”, amely felrobbantotta a szocialista-liberális koalíciót.

Másrészt egy megerősítő népszavazás kiírása nem csak tőle függ. Az ellenzék – bármily gyenge – képes lehet elegendő számú aláírást gyűjteni egy ügydöntő referendum kikényszerítéséhez. Amelyen immár a Fidesz addigi hatalomkoncentráló lépéseiről is ítéletet mondhatnának a polgárok. A kormányfő vonakodása viszont azt sugallja: tart a megmérettetéstől.

Kétharmados többséggel persze csak döntés kérdése, hogy az alkotmány népszavazást kizáró felsorolásába betegyék magát az alkotmányt is. Ha már egy ember kedvéért is módosították az alaptörvényt (lex Borkai), akkor ez is lehetséges. Az új alkotmánynak azonban jóval nagyobb legitimitást adna, ha Orbán – összhangban korábbi és jelenlegi retorikájával – élére állna a népszavazásnak. Ezzel akár még nyerne is.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.