BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
munkavállaló

Terveznek-e jövőre létszámbővítést a cégek?

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a foglalkoztatási szint az Európai Unió tagállamai között, a kormány ezért kiemelt feladatként tekint a munkahelyteremtésre. Ezúttal arról kérdeztük a vállalkozásokat, hogy jövőre tervezik-e már bővíteni a létszámukat.
2010.12.17., péntek 05:00

Iglódi-Csató Judit
A Tesco-Gobal Áruházak Zrt. vállalati kommunikációs igazgatója
Folytonosság
„A társaság létszámának bővítését jövőre is tervezzük, ugyanis elmondható, hogy folyamatos növelésről van szó, ez az új áruháznyitásoknak és a vállalat fejlődésének köszönhető. A Tesco mint az ország harmadik legnagyobb munkáltatója – ahogy eddig is – továbbra is elkötelezett a munkahelyteremtés mellett. A 2011-ben tervezett új beruházások mintegy ezer új munkahelyet jelentenek az ország kevésbé fejlett régióiban is. Emellett a cég hazai viszonylatban kiemelkedő számú – több száz – megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztat, és a munkavállalók több mint kétharmada nő, akik akár részmunkaidőben is dolgozhatnak. A növelést folyamatosan, az áruháznyitások függvényében hajtjuk végre, áruházi eladói, vezetői és a hozzá kapcsolódó munkakörökben.”

Balogh Levente
A Szentkirályi Ásványvíz Kft. tulajdonos-ügyvezetője
Közvetlen kapcsolat
„Magyarország kiskereskedelmi piacán, a márkatermékek között volumenben piacvezető ásványvízgyártóként a Szentkirályi Ásványvíz Kft. az idén több új termékkel is jelentkezett. A jövő év elején a termékpaletta szélesítését létszámbővítés is követi: az értékesítői csapat tagjainak a számát 15 fővel emeljük. Az elsősorban kiskereskedelmi egységeket látogató képviselői csapat, valamint a Horeca-piac fejlesztéséért felelős új munkatársak létszámában várható jelentősebb növekedés. A bővítés legfőbb oka, hogy termékeink egy részét saját kereskedelmi csapat kiépítése mellett kívánjuk értékesíteni a jövőben. A kereskedőkkel való közvetlen kapcsolat gyors, dinamikus értékesítést tesz lehetővé, és előrelépést jelent cégünk életében.”

Erdélyi István
A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója
Üzembővítés
„Bár a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. az elmúlt évben – a hatását nálunk is érzékeltető válság ellenére – pozícióját meg tudta tartani a hazai baromfipiacon, a cég mégsem tervez létszámbővítést a közeljövőben. A most záruló év folyamán a Gallicoop Zrt. elsősorban a szarvasi üzem bővítésére, a termelés korszerűsítésére koncentrált, ezt az egyre kisebb kiszerelésű, polckész, csomagolt nyers hús iránti kereslet jelentős növekedése tett szükségessé. A fejlesztések, amelyekkel a gyártási hatékonyságot igyekszünk növelni, nem indokolják a létszámbővítést. Bízunk benne, hogy a régióban működő termelőknek és a jelenleg nálunk dolgozó munkatársaknak, azaz megközelítőleg kilencszáz embernek továbbra is biztos megélhetést tudunk biztosítani.”

Bessenyey Bálint
A Sodexo Motivációs Rendszerek ügyvezető igazgatója
Belső erőforrás
„A Sodexo Motivációs Rendszerek jelenleg stabilnak látja a nem pénzben adott juttatások (korábban természetbeni juttatások) piacát, így jövőre nem tervezünk létszámbővítést. Szolgáltatási palettánkat folyamatosan bővítjük ugyan, azonban az ezekkel kapcsolatos új feladatokat belső erőforrásainkból oldjuk meg. Humánpolitikánk fontos része, hogy törekszünk a meglévő kollégáinknak új tevékenységeket és felelősségi köröket biztosítani, melyek hozzájárulnak az ő személyes fejlődésükhöz. Ennek köszönhetően a Sodexo dolgozóinak elkötelezettsége igen nagy, ez a belső hatékonyság növelését is segíti. Ezenkívül büszkék vagyunk kismamáinkra, akiknek visszaintegrálását csapatunkba kiemelten fontosnak tartjuk, és az ő kapacitásukat is törekszünk a leghatékonyabban kihasználni.”

Jamie Anderson
A Diageo Business Services ügyvezető igazgatója
Magasabb értékek
„Ha a Diageo mostani pénzügyi évét nézzük, amely június 30-ával zárul, nincsenek terveink jelentős létszámbővítésre a budapesti szolgáltató központunkban, a jelenlegi hétszázas létszámot azonban tartani fogjuk. A teljes naptári évre még sok minden véglegesítés alatt áll, de alapvetően elmondható, hogy mivel egy tíz éve működő, a fejlettség magas fokán álló szolgáltató központ vagyunk, nálunk már nem a nagymértékű és gyors növekedés a jellemző, hanem a folyamatos mozgás a magasabb értéket képviselő, nagyobb komplexitású pénzügyi területek felé. Évek óta ez áll stratégiánk középpontjában. Ez óriási lehetőség az ország és az itteni munkaerő számára, hiszen a szolgáltató központok nagy szerepet játszanak a tudásközpontú gazdaság kialakításában.”

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.