BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Magyar Telekom

Magyar Telekom: kis szünet

2014.02.28., péntek 05:00

Úgy tűnik, hogy hosszú évek után bekövetkezik az, amire – egészen a múlt év végéig – senki nem számított: a Magyar Telekom a múlt évi eredménye után nem fizet osztalékot a részvényeseinek, hiszen a tavalyi bejelentést követően most az igazgatóság is erre tett javaslatot. A társaság lépése ezzel együtt közelebbről nézve nem nevezhető meglepő fejleménynek, hiszen egy sor olyan körülménnyel kell számolni, amely ezt szükségessé teszi. Az első számú – és talán legfontosabb – indok maga a cég osztalékpolitikája, amely szerint az eladósodottsági rátát a 30-40 százalék közötti tartományban kell tartani. A másik (az előzővel szorosan összefüggő) indok a következő években jelentkező magas beruházási igény, amelyet finanszírozni kell valamiből. A harmadik pedig a kedvezőtlen gazdasági környezet mellé beköszönő ágazati különadó, amely negatívan befolyásolja az elért eredményt.

Mindezek tükrében nem túlságosan meglepő, hogy a társaság az osztalékfizetés szüneteltetése mellett döntött. Ha viszont az idén szerencsésen alakulnak a dolgok, akkor okkal lehet feltételezni, hogy mindössze egy éves kihagyásról lesz szó. A cég kilátásait illetően mindenesetre biztató, hogy a menedzsment jó, és láthatóan időben igyekszik reagálni a klasszikus területekről származó bevételek csökkenésére, illetve folyamatos beruházásokkal próbálja tartani a vállalat pozícióit a magyar piacon.

Arra ugyanakkor, hogy a működési feltételek hogyan alakulnak a következő években Magyarországon, a Telekom vezetésének viszonylag kevés a befolyása: a kedvező szabályozói és gazdasági környezet megteremtése elsősorban a döntéshozókon múlik.

Éppen ezért lenne nagyon fontos, hogy a kormányzat ne csak stratégiai megállapodások szintjén bánjon jól a nagyvállalatokkal, hanem döntéseivel is igyekezzen támogatni őket. Különben könnyen előfordulhat, hogy nem csak egy évig nem látnak a részvényesek Telekom-osztalékot.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.