BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Magyar Telekom

Mi lesz a Magyar Telekom sorsa?

2014.02.21., péntek 05:00



Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője:
Az év elején egy másik körkérdés kapcsán, amely arra vonatkozott, hogy melyik papírok teljesíthetnek felül az idén, én a Magyar Telekomot neveztem meg. Az elmúlt időszakban nagyon túladott volt a társaság, de a mostani események kapcsán sem számítok arra, hogy a Deutsche Telekom felvásárolná. A híresztelés magasabbra segítette az árfolyamot, ezzel „radarra” került több befektető számára is, akik láthatják, hogy továbbra is alulértékelt. Azon túl, hogy az idén nem lesz osztalék, nem látok komoly problémát a vállalatnál. Hamarosan érkeznek a friss eredmények, amelyekből többet tudhatunk meg, és megalapozhatják a további emelkedést, de akár meg is állíthatják ezt a folyamatot.


Kuti Ákos, Az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője:
A Magyar Telekom részvények esetében nem számítok tőzsdei vételi ajánlatra az anyavállalat részéről. A cseh, a szlovák és a görög leányvállalati tranzakciók feltüzelték ugyan az MTelekomot érintő kivezetési spekulációkat, ám a Deutsche Telekom számára a magyar leánycég kivásárlása akkor érné meg, ha a társaságnál maradó osztaléktömeg jelenértéke meghaladná a részvények megszerzésére fordítandó összeget. A jelenlegi, 330-340 forintos sávban racionális lenne a kivásárlás, ám a tőkepiaci törvény szerint az ajánlat minimumárát egy ennél magasabb, a saját tőke egy részvényre jutó 444 forintos értéke jelentené. A jogi kritérium és az iparági kilátások tükrében a részvények tőzsdén maradását várom.

Balásy Zsolt, az MKB Bank részvénystratégája:
Érdekesen viselkedik a Magyar Telekom az elmúlt napokban, de igaz ez az elmúlt három hónapra is: az addigi leggyengébb blue chipünkből legerősebb lett, van egy osztalékpapírunk, ami emelkedik arra a hírre, hogy nem fizet osztalékot. Elfogytak az eladók és már rossz hírre is erősödnek a részvények. Ezt a hangulatot tetézi a „kivásárlási spekuláció”, holott azt is gondolhatnánk, hogy minden bejelentés, amely szerint a Deutsche Telekom egy másik leánycégében növeli a részesedését csökkenti annak esélyét, hogy az MTelekomot is vásárolja. Tovább javíthatná a hangulatot, ha enyhülne az ellenséges szabályozási környezet: erre jó alkalom lehet a DT-vezér és Orbán Viktor közös mai sajtóbejelentése.

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője:
A magyar szabályozói rendszer eléggé kiszámíthatatlan, magasak az adóterhek, és ez nem afelé mutat, hogy a főtulajdonos kivásárolja a Magyar Telekomot. Ellene szól, hogy törölték az osztalékfizetést, gyakorlatilag tehát nincs „cashflow” kiáramlás a kisebbségi részvényesek felé. A cseh T-Mobile felvásárlása azt mutatja, hogy a Deutsche Telekom stratégiájában változás történt, de figyelembe kell venni, hogy míg azon a piacon a szinergiák kihasználása jó lehetőségeket jelent, itthon nem ez a helyzet. A telekom-szektorban azonban mintha a fordulat jelei mutatkoznának, ezért akár érdemes is lehet a ciklus alján vásárolni. Vannak tehát pro és kontra érvek is, de úgy látom, talán erősebbek a felvásárlás elleniek.

Gyurcsik Attila, a Concorde Alapkezelő Zrt. elemzési vezetője:
A kérdés az, vajon van-e értelme annak, hogy a Deutsche Telekom kivásárolja a Magyar Telekomot. A DT szinte a régió minden országban jelen van, a szétszabdalt érdekeltségek összevonása racionális lépés lenne. Csak az adófizetés optimalizálásán keresztül is jelentős megtakarítások érhetők el. Az elmúlt időszakban a DT már sok pénzt elköltött ebben a régióban úgy, hogy még hátra van a Telekom Slovenije privatizációja is. Meglátásom szerint a régiós érdekeltségek konszolidálására legkorábban akkor kerülhet sor, ha a német cégnek jó áron sikerül megszabadulnia a T-Mobile USA-tól, és így lesz forrása további felvásárlásokra. Ez a konszolidációs folyamat elkezdésének egyik legfontosabb feltétele.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.