BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
megtakarítás

Piramisjátékot szervező szélhámosok hajtanak a befektetett pénzekre

2014.10.15., szerda 05:00

Azt hiszem, Matolcsy Györgyöt és a jegybankot az elmúlt egy-két évben legtöbbször a bankbetétesek szidhatták a sorozatos kamatcsökkentések miatt. Két éve még átlagosan 7 százalékos kamatot fizettek a lekötött bankbetétek, ma már szinte az is jó, ha nem veszít az értékéből a pénz a levont kamatadó, az egészségügyi hozzájárulás és egyéb banki költségek után. A lakossági állampapírok hozama is nevetségesen alacsonynak tűnik az elmúlt években megszokotthoz képest.

Az viszont, aki nagy nehezen összespórolt egy kis pénzt, mindenképpen szaporítani szeretné. Mivel bankbetétben és állampapírban ezt egyre nehezebb megtenni, a betétektől már nagyjából másfél éve, az állampapíroktól pedig az idén nyár óta elfordultak a kisbefektetők. A befektetési alapok még mindig sok pénzt vonzanak, mivel a múltbeli hozamok jók, és a lakosság ezt nézi, még akkor is, ha mindig elmondják neki, hogy ezek az értékek semmiféle garanciát nem jelentenek a jövőre nézve.

A legálisan működő vagyonkezelőknek nincs könnyű dolguk, ha szeretnék reprodukálni a múltban elért teljesítményt. A nagy hozamhoz kockázatosabb ügyleteket kell vállalni, amelyek vagy bejönnek, vagy nem. A kisbefektetők is látszólag belátják ezt, és sokszor hajlandóak lemondani a teljes tőkevédelemről annak érdekében, hogy többet fialjon a pénzük. Az árfolyamcsökkenést viszont mégsem fogadják el, és ha ilyet tapasztalnak, sokan elviszik a pénzüket az alapokból. Ez persze nem baj, sőt nagyon is jó, ha az alapkezelőknek versenyezniük kell az ügyfelekért.

Ami viszont nagyon nem kedvező, hogy az alacsony kamatkörnyezetet kihasználva a megtakarításokért folyó versenybe egyre több, jellemzően piramisjátékot szervező szélhámos is beszáll, elképesztő hozamot ígérve a befektetett pénzekre. És mivel a megtakarítással rendelkezők egy részének pénzügyi műveltsége alacsony, miközben a hozaméhsége magas, egyre jobbak az esélyeik a pénzszerzésre.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.