BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
2016

Könnyűnek tűnő év

2015.12.30., szerda 05:00

Könnyűnek tűnő év lesz 2016. Könnyűnek tűnő, hisz a globális gazdaság, ha lassan is, de biztosan lábal ki a 2007-ben kezdődött válságból – sőt, már bőven benne járunk a krízist követő hét bő esztendőben. Nem látszanak olyan folyamatok, amelyek ezt a lassú haladást komolyabban veszélyeztetnék: a Fed tankönyvszerűen teszi a dolgát, az EKB, ha kis botlásokkal is, de csinálja, amit a piacok elvárnak tőle. Könnyűnek tűnő év lesz, hisz a pénzcsapokat még esze ágában sincs senkinek elzárni.

A magyar gazdaság számára is könnyűnek tűnő év lesz, hisz a globális pénzcsapok mellett az uniós vezetékekből is zubog még a forrás. Könnyűnek tűnő év lesz, mert a gazdaságpolitika a konfliktuskeresőből lassan a konszenzuskereső felé látszik mozdulni.

Politikai szempontból is könnyűnek tűnő év 2016. Az amerikai választás szinte lefutott, a migrációs válságot az unió a megfelelő helyeken felhúzott kerítésekkel valamennyire kordában tartja, az ISIS várhatóan még az év vége előtt megszűnik államként létezni – igaz, terrorpotenciálja megmarad, és élni is fog vele.

De politikai szempontból különösen azért lesz könnyű 2016, mert olimpia és foci-Eb idején ugyan ki akarna komoly politikát csinálni?

De sajnos, az ilyen könnyűnek tűnő években nem szokás nehéz, rég halogatott problémák megoldásába belefogni. Ha pedig most sem tesszük, akkor 2017 és az utána következők nehéz évek lesznek.

Ui.: A foci-Eb-n továbbjutunk a csoportkörből, az olimpián minden eddiginél kevesebb aranyat nyerünk, és a Saul fia elhozza az Oscart.

Milyen év lehet 2016? Ezt a kérdést tettük fel kollégáinknak az év végén. Itt olvashatja, mit várnak a Világgazdaság munkatársai az új évtől.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.