BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Soros György: Több forrás kell a menekültválság kezeléséhez

2016.02.19., péntek 05:00

Fontos előrelépés történt a február 4-én Londonban megrendezett, a szíriai menekültek megsegítését célzó konferencián, azonban még sokat kell tenni. A nemzetközi közösség alábecsüli, hogy mekkora támogatásra lenne szükségük a menekülteknek. A válság kezeléséhez, illetve az EU jórészt kiaknázatlan „AAA” adósbesorolásából adódó kapacitások jobb kihasználásához paradigmaváltásra kell.

A nem elégséges pénzösszegek évről évre történő összekapargatása helyett itt az ideje, hogy egy jelentősebb forrás legyen elkülönítve a probléma kezeléséhez. Hatékonyabb lenne, ha előre egy nagyobb forrás lenne elkülönítve, mint ha ugyanazt az összeget éveken át elnyújtva költenék el. Egy hirtelen beáramló menekülthullám pánikot okozhat, ez kihat a közvéleményre, a hatóságokra és legkárosabb módon a menekültekre. A pánik azt a hamis benyomást kelti, hogy a menekültek terhet és veszélyt jelentenek, s ez költséges és kontraproduktív intézkedéseket, például kerítések, falak emelését, a menekültek táborokban való elhelyezését eredményezi, amire válaszul a menekültek körében frusztráció és kétségbeesés lesz úrrá. Ha a nemzetközi közösség jelentős, koncentrált programokat tudna finanszírozni a probléma kezelésének érdekében, akkor a közvélemény és a menekültek is megnyugodnának.

A szükséges források növelésére mind Európában, mind a frontországokban, így Jordániában, Libanonban és Törökországban is szükség van. A frontországokban ahhoz szükségesek a források, hogy a menekültek hivatalos munkalehetőségeket, orvosi ellátást és oktatást kaphassanak. Ha a menekültek élete a frontországokban elviselhetőbbé válik, és ők úgy látják, hogy egy megfelelő eljárás zajlik Európába jutásuk ügyében, akkor nagyobb valószínűséggel várják majd ki a sorukat a beengedésre ahelyett, hogy azonnal elözönlik Európát, ami komoly terhet ró az ellátórendszerekre. Hasonlóképpen, ha a menekültválságot ellenőrzés alatt lehet tartani, akkor a pánik elcsendesül, és az európai közvélemény kevésbé lesz fogékony a bevándorlásellenes politikára.

Jordániában ki lehetne próbálni ezt a megoldást. A 9,5 milliós ország, amely már 2,9 millió menekültről, köztük közel 1,3 millió szíriairól gondoskodik, most egy újabb, Szíriából érkező menekülthullámmal néz szembe az orosz bombázások miatt. Arra van szükség, hogy Jordánia előzetesen egy jelentős mértékű közvetlen pénzügyi támogatáshoz jusson hozzá, kiegészülve azzal, hogy kereskedelmi könnyítéseket, illetve átmeneti adósságelengedést is kapjon. Egy Jordániában megvalósuló sikeres program megmutathatná, hogy a nemzetközi közösség képes a menekültválságot ellenőrzés alatt tartani, és egyben megnyitná az utat az előtt, hogy hasonló, a helyi feltételekhez igazított programokat valósítsanak meg más frontországokban.
Ennek a megvalósítása azonban több pénzbe kerülne, mint amennyit az EU-tagállamok a jelenlegi költségvetésükből elő tudnának teremteni. Legalább évi 40 milliárd euróra lenne szükség a következő 3-5 évben, azonban ennél jóval nagyobb összeg kellene ahhoz, hogy a migrációs válságot valóban kontrollálni lehessen. Valójában a megfelelő mértékű források hiánya jelenti a fő akadályát annak, hogy a frontországokban, különösen Törökországban sikeres programokat lehessen megvalósítani. A német pénzügyminiszter egy egységes európai üzemanyagadóra tett javaslatot, azonban ez egyhangú döntést igényelne.

Ez kiemeli az EU jórészt ki nem használt „AAA” besorolásának kiaknázására vonatozó lehetőséget. A migrációs válság az EU megmaradását fenyegeti. Azzal, hogy az északi tagállamok a déliekkel, míg a keletiek a nyugatiakkal állnak szemben, az EU kezd felbomlani. Mikor kellene az „AAA” besorolást mobilizálni, ha nem akkor, amikor az unió a szétesés szélén áll? A történelem során előfordult már, hogy államok kötvényeket bocsátottak ki vészhelyzet esetén.

Az „AAA” besorolás kiaknázásának – szemben a fogyasztás adóztatásával – megvan az a pluszelőnye is, hogy élénkítené Európa gazdaságát. Egy növekvő gazdaság könnyebben tudná befogadni a bevándorlókat. Egyszóval, a szükséges források jelentős növelése – amit sürgősen meg kell tenni – egy win-win helyzetet eredményezne.

Copyright: Project Syndicate, 2016, www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.