BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tervszerűen halad a Richter

A Richter folyamatait, a korábbi jelzéseit ismerők számára aligha lehet újdonság az előző évinél gyengébb idei prognózisuk – nyilatkozta lapunknak Bogsch Erik vezérigazgató.
2016.02.22., hétfő 05:00

l Meglepte, hogy a Richter-részvények árfolyama tíz százalékot zuhant arra, hogy bejelentette, az euróban kimutatott idei eredményük 5 százalékkal elmaradhat a tavalyitól?

– Az árfolyammozgást soha nem kommentáljuk. Ám egyetlen olyan információt sem közöltem, amelyet korábban ne jeleztünk volna előre, és amelyre ne lehetett volna következtetni az előző gyorsjelentéseinkből. Számunkra most az volt a fontos, hogy elmagyarázzuk a sajtónak, aztán a telekonferencián az elemzőknek, részvényeseinknek, majd az azt követő két napon Londonban a számunkra legfontosabb befektetőinknek, miért lett jobb a 2015-ös eredmény, és miért lehet rosszabb a 2016-os.

l És sikerült?

– Úgy érzem, igen. Erre utal az is, hogy a hosszú távú befektetőink megértették a helyzetet. Ők ugyanis nagyon felkészültek, értik a folyamatokat, nekik már nem kell bemutatni a céget, van, aki már 1994 óta a részvényesünk.

l Akkor mi érdekelte őket?

– Az, hogy hogyan haladunk az Esmyával, a Cariprazine-nal, mi várható Oroszoszágban, és mire költünk a jelentősnek tekinthető készpénzállományunkból.

l Menjünk sorba. Hogy állnak az Esmyával?

– Minden esély megvan arra, hogy 2018–2019-re teljesüljön a 80-100 millió eurós értékesítési tervünk. A hitelességünk szempontjából volt fontos, hogy sikerült kiterjeszteni a terápiát a többszöri kezelésekre, aminek következtében nagy valószínűséggel elkerülhető a műtét. Ez azért lenne áttörés, mert eddig a méh jóindulatú daganatára, a miómára nem volt gyógyszeres kezelés. Az EU meghatározó piacai mellett már Kanadában is adunk el az Esmyából, s hamarosan Latin-Amerikában is elindulhatunk az értékesítéssel, mivel több ottani országban is már bejegyeztettük a törzskönyvet. Az USA-ban partnerünk, az Allergan folytatja a klinikai vizsgálatokat, mert ott másfajta klinikai protokoll szükséges, mint Euró­pában.

l Mi a helyzet a Cariprazine-nal?

– Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság engedélye alapján az Allergan március végéig forgalomba hozza a készítményt az USA-ban. Azt, hogy az eladások mikorra futhatnak fel, nem tudjuk megmondani, ez egyébként is az Allergan hatásköre. Számunkra az a lényeges, hogy a skizofrénia és a bipoláris mánia mellett a terápiarezisztens skizofréniára és a bipoláris depresszióra is sikerüljön engedélyt kapni. Itt még folynak a klinikai vizsgálatok. Ha ezek is sikeresek lesznek, akkor a Cariprazine unikális lenne, mert jelenleg egyetlen olyan molekula sincs, amely mind a négy indikációban használható. Európában márciusban kívánjuk elindítani a törzskönyvezést a skizofréniában, amely jó egy évig is eltarthat. Vagyis optimális esetben 2017 közepére megkapjuk az engedélyt. Ezt követően kerülhet sor a termék bevezetésére, valamint az egyes piacokon a gyógyszerár-támogatási döntésekre. Márpedig a támogatási rendszerek és mértékek uniós országonként eltérőek.

l Éppen a támogatások megszerzésének várható elhúzódásával indokolta a globális gyógyszerszektort elemző Jefferies befektetési bank, hogy 5790 forintról 5255-re rontotta a jelenleg 5000 alatt forgó Richter-részvények egy év múlva várható árfolyamát.

– Pedig ez sem újdonság. Az Esmyával kapcsolatban például folyamatosan közöltük, országonként hogyan állunk a támogatotti státus megszerzésében, mindig kitérve arra, hogy ez az eljárás uniós országonként eltérő, Spanyolországban például a központi jóváhagyás után tartományonként külön kell megszerezni a támogatást.

l Ennél kétségtelenül nagyobb aggodalommal figyelik a befektetők, mi várható Oroszországban.

– Az oroszországi helyzettel is mindenki tisztában van. A fő probléma, hogy az alapellátásban használt gyógyszerek ára rubelben van befagyasztva, s mivel ezeknek az értékesítéséből származik az ottani árbevételünk több mint fele, a rubel leértékelődése nagyon rosszul jött nekünk, hiszen mi is kénytelenek vagyunk rubelben számlázni. A befektetők szerencséje, hogy a 2015-ös eredmény után fizetnek osztalékot. S mivel a gyorsjelentés ismertetésekor azt mondta, az adózás előtti eredményük 25 százalékát továbbra is kifizetik, ez számításaink szerint részvényenként 72 forintot jelenthet, a tavalyi 33-mal szemben.

l Ám még e jelentős osztaléknövekedés után is magas marad a készpénzállományuk. Mire költik ezt?

– Szinte kizárólag nőgyógyászati termékek vásárlására. Vagy licencet veszünk át, vagy olyan projektet, amely már a törzskönyvezéshez közeli szakaszban tart, amelyből így két-három éven belül már árbevétel és nyereség realizálható. Az a kérdés, hogy mivel kompenzáljuk az oroszországi, ukrajnai kiesést. Egyrészt tudunk-e Nyugat-Európában növekedni, nemcsak az Esmyával, hanem a teljes nőgyógyászati portfólióval, másrészt tudunk-e megfelelő mértékben előrelépni Latin-Amerikában és Kínában.

l Mi a helyzet Magyarországgal?

– Ma ez a legstabilabb piacunk, tavaly növekedtünk, s ezt a szintet valószínűleg az idén is tudjuk tartani.

l Ezek szerint a hazai gyógyszerpiaci szabályozást megfelelőnek tartja?

– Vannak olyan területek, ahol lehetne javítani, a vaklicit rendszert például nem tartjuk megfelelőnek. De a más országokban végbement negatív piaci változásokhoz viszonyítva nálunk stabil a helyzet. A kormány figyelembe vette, mennyire fontos, hogy a kutatás-fejlesztés megmaradjon, ami azért is lényeges, mert a velünk versenyző cégek K+F-költései csökkentek.

l Ez az eredménye a 2012 novemberében a kormánnyal megkötött stratégiai megállapodásnak?

– A szabályozói környezet, köztük a minket terhelő adók, valamint a K+F-kedvezmények rendszere kétségtelenül stabil, ez mind része volt a megállapodásnak. Mint ahogy az is, hogy az állam a Richter-részvényre cserélhető kötvényét 2019-ig meghosszabbította. A 25 százalék feletti állami részesedés számunkra azért fontos, mert megvéd egy esetleges ellenséges felvásárlástól.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.