BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
OTP

Mit hoz 2017 a BUX számára?

2016.12.22., csütörtök 05:00

Idén is kiemelkedően teljesített a BUX index, többször is új csúcsot döntve, és azt gondoljuk, hogy az emelkedés a jövő év során is folytatódhat. Méghozzá azért, mert a négy blue chipre kedvező hatással lesznek a nemzetközi és a magyar makrogazdasági folyamatok. A feltörekvő piacokra jó hatással lesz a magasabb olajár, és a javuló gazdasági kilátások a befektetőket is visszacsalogathatják a részvénypiacokra. A feltörekvő piacokra áramló tőke pedig a magyar eszközöket is megtalálhatja.

Persze ehhez az is kell, hogy ne legyenek olyan sokkhatások 2017-ben, amelyek általános lejtmenetet indíthatnak el a tőzsdéken. Potenciális kockázatok azért lesznek szép számmal, hiszen több európai országban tartanak választást – köztük Franciaországban és Németországban –, és ez bizonytalanságot hozhat a piacokra. De Donald Trump elnöksége és a Federal Reserve további kamatpályája is rizikófaktornak számít. Mindenesetre azok a folyamatok, amelyeket most látunk, inkább azt erősítik, hogy 2017 is jó év lehet a magyar tőzsdén.

Az OTP-nél megindulhat a hitelvolumen bővülése, és mivel Oroszországban magas eredményhányaddal dolgozik a bank, a profit szépen emelkedhet. Ezzel párhuzamosan a rossz hitelek állománya is csökkenhet, kevesebb céltartalékképzést vonva maga után. Ráadásul a magyar ingatlanpiaci boomból is profitálhat a bank, hosszú évek csökkenése után berobbanhat a hazai hitelezés, amit a reálbérek növekedése is megtámogathat. Ezek alapján jövőre is fenntarthatja az OTP az európai viszonylatban is kiemelkedően magas sajáttőke-arányos nyereségét (ROE). Érdekes lehet, hogy lesz-e jövőre felvásárlás, ami szintén az árfolyam katalizátora lehet.

A Richter esetében Oroszország az egyik legnagyobb piac, ezért jelentős hatással van az eredményességre a rubel árfolyamának alakulása. Az erősebb rubel magasabb bevételt eredményez, és a profitra is pozitív hatással van az erősebb helyi deviza. Emellett a dollár erősödése is kedvező a gyógyszercégnek, különösen azért, mert az egyik készítményének az amerikai értékesítése jövőre kezd felpörögni, és nem mindegy, milyen árfolyamon számítják át ezeket a bevételeket. 2017-ben több gyógyszer is új vizsgálati fázisba kerülhet, és a cariprazine európai forgalmazására is megkaphatja az engedélyt a Richter.

Az erős dollár a Molnak is kifejezetten jó hír lehet, hiszen a vállalat eredménytermelésére pozitív hatással van, ahogy egyelőre az olaj árfolyamának emelkedése is. Ha az olajár a 60 dolláros szinten stabilizálódik, az összességében jótékony hatással lehet az eredménytermelésre, ez ugyanis vélhetően nem ront annyit a finomítói árréseken, hogy ellensúlyozza a pozitív hatást. A finomításban és a vegyiparban már így is a külső környezet romlásával számolunk, vagyis az árrések valamelyest tovább szűkülhetnek. Ezt a magasabb olajárnak köszönhetően az upstream emelkedő eredménye és a kiskereskedelmi bővülés ellensúlyozhatja. Utóbbi esetben az elmúlt időszak töltőállomás-vásárlásainak teljes éves hatása emelheti az eredményt. Összességében az EBITDA-termelésben tízszázalékos bővülésre számítunk.

A vállalat az osztalékfizetés területén okozhatna pozitív meglepetést, hiszen sokkal nagyobb kifizetésre lenne kapacitása, mint amit tavaly meglépett. Ezenfelül arra számítunk, hogy jövőre ismét részvények bevonásával növelheti tovább a vállalat a részvényesi értéket. Ha enyhülnének a nyugati–orosz kapcsolatok, és feloldanák a szankciókat, akkor az INA eladásával kapcsolatos spekulációk is felerősödhetnének. Az év elején ráadásul a CEZ 7 százaléknyi Mol-részvényének sorsáról is döntés születhet, ez egyfajta kockázatként lebeghet a részvények felett.

Fontos év lehet a 2017-es a Magyar Telekom szempontjából is, mivel a Digi tavaszi mobilpiaci belépése nagyban befolyásolhatja a vállalat üzleti teljesítményét. Bár a következő évben még nem feltétlenül kell nagy kiesésre készülni a bevételeknél, az árverseny a következő években is erős maradhat, emiatt pedig éves szinten akár 15 milliárd forinttal is alacsonyabb lehet a cég mobilbevétele, és átlagosan 4-5 milliárd forinttal az EBITDA-eredmény is romolhat a következő években.
Összességében tehát kedvező a magyar részvények helyzete, jövőre akár újabb történelmi csúcsokat láthatunk.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.