BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
EU

Szakmai készségek – Lépést tartani a munka változó világával

Az EU egész területén hatalmas képzési kínálat áll rendelkezésre, de a munkavállalók és a fiatalok gyakran nem tudnak róla – véli Marianne Thyssen, az Európai Bizottság (EB) biztosa.
2017.11.22., szerda 18:53

Ahhoz, hogy napjaink gyorsan változó munkaerőpiacán sikeresek legyünk, készségekre van szükségünk. A „statikus” készségek azonban nem lesznek elegendők. Készségeinknek fejlődniük kell, igazodva a munka világában végbemenő változásokhoz, például a digitalizáláshoz, az automatizáláshoz és a technológiai változásokhoz. Mind a fiatalok, mind az idősek számára az egész életen át tartó tanulás jelenti a legjobb módját annak, hogy megküzdjenek e kihívásokkal.

Az EU egész területén hatalmas képzési kínálat áll rendelkezésre, de a munkavállalók és a fiatalok gyakran nem tudnak róla. A szakképzést pedig sokszor az egyetemi tanulmányok szegény rokonának tekintik. Ez a felfogás nem is lehetne távolabb az igazságtól.

Forrás: shutterstock

Az Európai Unióban a szakoktatási programot végzettek 75 százaléka tud három éven belül elhelyezkedni, szemben az általános végzettségűek 63 százalékával, ami egyértelmű előny napjainkban, mikor a fiatalok még mindig nehezen találnak munkát. A szakoktatás és -képzés izgalmas és sok sikerélményt tartogató karrierekhez vezet: a filmkészítőtől a divattervezőn és a pilótán keresztül az egészségügyi asszisztensig.

E célok elérése érdekében rendezi meg az Európai Bizottság a Szakmai Készségek Európai Hetét (az idén november 20–24. között), amely rendezvény a szakképzés legkiemelkedőbb példáit mutatja be.

Az Európa-szerte megtartandó több mint ezer rendezvény keretében a lehetőségek és tapasztalatok széles skálája kerül reflektorfénybe.

Tudjuk, hogy hallgatók milliói profitáltak az Erasmus-programból. Az új Erasmus Pro program révén most már a szakképzésben részt vevő diákok is – egyetemista kortársaikhoz hasonlóan – élhetnek ugyanazzal az egész életükre kiható lehetőséggel, hogy hosszabb időt töltsenek külföldön, ahol új készségeket, nyelveket sajátíthatnak el és más kultúrákat ismerhetnek meg.

A diákoknak készségekkel kell rendelkezniük ahhoz, hogy állást találjanak. A vállalkozásoknak pedig a siker érdekében szükségük van ezekre a készségekre. A jövőben elengedhetetlen készségekkel már ma tisztában kell lennünk. Ez az innovatív ágazatok, például a zöldtechnológia és a megújuló energiaforrások, valamint az olyan, gyökeres átalakulásban lévő ágazatok számára a legsürgetőbb, mint a gépjárműipar. Ezért indítottuk el „a készségekkel kapcsolatos ágazati együttműködés tervét”.

Az ipar által meghatározott partnerségek feltérképezik, hogy ágazatukban mely készségek iránt léteznek igények, és milyen tendenciák érvényesülnek. A munkaadók, a munkavállalók és a képzési intézmények egymással együttműködve új tanterveket fognak kidolgozni a készségek terén mutatkozó hiányosságok pótlása érdekében. Olyan hatóságokat, vállalkozásokat és civil társadalmi szereplőket hozunk össze, akik általában nem szoktak együtt dolgozni. Tizenkét ágazattal indítottunk együttműködést, az autógyártástól a tengeri hajózáson és az építőiparon keresztül a turizmusig, hogy csak néhányat említsek. Reméljük, hogy ezt a kört a jövőben tovább tudjuk bővíteni.

Európa az együttműködésről szól. Együtt meg tudunk küzdeni a kihívásokkal, és ki tudjuk aknázni a munka világában bekövetkező változásokat, hogy segítséget nyújtsunk a munkahelykereséshez, a vállalkozások versenyképességéhez, a gazdasági növekedéshez és a társadalom virágzásához. Az EB megfeszített munkát végez annak érdekében, hogy a készségek terén folytatott európai együttműködés továbbra is sikertörténet legyen. Csatlakozzon hozzánk ezen az úton!

 

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.