BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra kell tanulnunk az irodai higiéniát

2021.06.15., kedd 18:00

Hosszú idő után végre visszatérhetünk családunk, barátaink és nem utolsósorban munkatársaink körébe, a megszokott irodai környezetbe. Kérdés, szeretnénk-e, hogy munkahelyünk, az irodai környezet olyan legyen, amilyen korábban volt.

A koronavírus-járvány kitörése után a mindennapi rutin részét képező szokásaink, elvárásaink és viselkedésmintáink átalakultak.

Ma már sokan jobban meggondoljuk, miként és kivel fogjunk kezet, és sokszor önkéntelenül is azon jár az eszünk, hogy vajon hányan és „milyen” kézzel fogták meg előttünk a villamoson a kapaszkodót vagy az irodaház kilincsét, nyomták meg a liftgombot. Ösztönösen keressük a kézfertőtlenítési lehetőséget, és igyekszünk elkerülni, hogy hozzáérjünk a mások által is megérintett tárgyakhoz.

Többszöri takarítást és látványosabb tisztaságot várnak a dolgozók

Úgy tűnik, az irodaházakba visszatérő dolgozók a munkába is magukkal viszik megváltozott higiénés elvárásaikat. Legalábbis az Essity Essentials Initiative 15 országban több mint 15 ezer válaszadó bevonásával készült kutatása ezt mutatja. Az elvárások kapcsán a megkérdezettek 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a Covid–19-járványt követően a korábbiaknál magasabb szintű higiéniát vár el a munkahelyén.

A kutatás szerint négyből három alkalmazott elvárja, hogy a munkaadó plusztakarítási ciklusokkal is biztosítsa a megfelelő higiéniát. Ha pedig ez egyre fontosabbá válik az alkalmazottak számára, a vállalatoknak és így az irodaházak üzemeltetőinek is alkalmazkodniuk kell a megváltozott elvárásokhoz.

Egyre többször mosunk kezet, de szárító helyett papírtörlőre vágyunk

A felmérés szerint a Covid–19-járvány kitörése óta 26 százalékkal nőtt a rendszeresebben kezet mosók száma, és míg a járvány előtt átlagosan nyolc alkalommal mostunk kezet naponta, most legalább tízszer.

A „kéztörlési” szokások is átalakultak.

Egy másik nemzetközi felmérésben (United Minds és a CINT 2020-as felmérése) a résztvevők 71 százaléka válaszolta, hogy elvárja, hogy a mosdókban papír kéztörlő is legyen alternatívaként a kézszárítók mellett. Ennek a preferenciaváltásnak a leggyakoribb oka, hogy a papír kéztörlők a megkérdezettek 75 százaléka szerint higiénikusabbak. Nagyjából minden második megkérdezett szerint a papírtörlő biztonságosabb, nem terjeszt vírusokat és baktériumokat a levegőben. Ebben a kérdésben a szakértők és a tudósok is hasonló véleményen vannak, kutatások szerint a kézszárítók akár tízszer több kórokozót fújnak ki a levegőbe.

Minőségibb higiénia: akár a munkahelyválasztást és a munkaerő-megtartást is befolyásolhatja

A jelek arra mutatnak, hogy az alaposabb higiéniai intézkedések iránti igény egyfajta belső késztetéssé vált. A vállalatok érdeke az alkalmazkodás, vagyis annak a biztosítása, hogy a munkavállalók szívesen, és ne szorongva járjanak be az irodába. Azon az alapvetésen felül, hogy a korszerű higiéniai intézkedések és eszközök bevetése elősegíti az irodai ügymenet zavartalan működését, azt is érdemes megfontolni, hogy a szigorú higiéniai sztenderdek a jövőben akár a munkahelyválasztás és a munkaerő-megtartás egyik szempontjává válhatnak.

A magas szintű higiénia azt közvetítheti a dolgozók felé, hogy figyelnek az igényeikre, értékelik és megbecsülik őket. Az új elvárások teljesítése ugyanakkor új módszereket, más megközelítést és fejlődést is igényel. (Éppen ezért is tett elérhetővé például ingyenesen a Tork, az Essity globális márkája egy igényes szakmai kutatásokra alapozott információs csomagot az irodaházak üzemeltetőinek.)

Most úgy tűnik, hogy a koronavírus és hatásai egy ideig még biztosan velünk maradnak.

Ezért a vállalatoknak és főleg a nagyobb irodaházak üzemeltetőinek érdemes lehet újraértékelniük mindazt, amit eddig a hétköznapi higiéniáról gondoltak. A létesítményfenntartóknak meg kell tanulniuk, hogyan igazodjanak el ebben az új világban, meg kell találniuk az optimális módot arra, hogy a megnövekedett higiéniai követelményeket szem előtt tartva működjenek. Legalábbis akkor, ha nem akarnak lemaradni… Mert a következő évek egyik legnagyobb versenyelőnyét – vagy -hátrányát – a higiéniai szempontok jelenthetik az irodaházak piacán.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.