BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
számlacsomag

Hol lehet a legolcsóbban átutalni?

Ma már alapvetően elektronikusan fizetjük ki a kötelezettségeinket. Be lehet még állni a sárga csekkel a postai sorba, csak egyre kevésbé érdemes, amikor ez többféleképpen is befizethető ma már otthonról is. Az elektronikus fizetések közül az átutalások népszerűsége megnőtt 2020 óta, amióta ezek a tranzakciók éjjel-nappal öt másodpercen belül teljesülnek bármely banknál. Most áttekintjük, hol lehet ingyen vagy kedvezményesen utalni más bankszámlákra belföldön, forintban.
Szerző képe
Gergely Péter
a BiztosDöntés.hu szakértője
2023.11.03., péntek 11:00
Számlacsomag Átutalás Fizetési Kérelem Mobilalkalmazás Csoportos Beszedés
Fotó: Qr code payment , online shopping , cashless technology concept/Shutterstock

Az átutalás fontossága valóban megnőtt, de emelkedtek a díjai is. A 2013-ban bevezetett pénzügyi tranzakciós illeték minden egyes átutalást terhel, legalábbis a banknak be kell fizetnie utána az államkasszába az illetéket. Ezért aztán a legtöbb bank tovább is hárítja ezt az ügyfelekre, bár nem mindegyik.

Az illetéknek megfelelő banki díj minden átutalás összegének 0,3 százaléka, de átutalásonként legfeljebb tízezer forint. Vagyis például százezer forint átutalás esetén 300 forint az illeték díja.

Ezen belül az átutalások első 20 ezer forintja mentes az illeték alól, amit néhány bank tovább is ad az ügyfeleinek, de itt sem mindegyik.

Végül, a Magyar Államkincstár lakossági értékpapírszámláira felső korlát nélkül illetékmentes az átutalás, ám ezt sem minden bank adja tovább.

Mindez azt jelenti, hogy az átutalásoknak legalább a küldött összeg 0,3 százalékba kéne kerülniük, hiszen a bank haszna csak efelett képződik. Majd látni fogjuk azonban, hogy ez mégsem így van. Egyes bankok üzletpolitikai célból inkább maguk állják az illetéket vagy annak egy részét, csak hogy elmondhassák, az átutalások náluk teljesen ingyenesek.

Ebben a körképben bemutatjuk, hogy a bankok részben vagy egészben hol állják helyettünk a cechet. 

Bankszámlák, ahol kisebb összegeket ingyen lehet utalni

Ennek a kisebb összegnek a határa, ameddig ingyenes az átutalás, 20 ezer forint. Viszont ez korlátlan számban ismételhető, így ha valaki például 100 ezer forintot szeretne átutalni, ami már nem ingyenes, az lebonthatja ezt öt különböző 20 ezer forintos ingyenes átutalássá.

Teljesen ingyen lehet tehát utalni 20 ezer forintig bármennyi alkalommal az interneten keresztül a CIB Bank ECO és ECO Plusz bankszámlája, a Gránit Bank Kamat Plusz és Family Számlacsomagja, az MBH Bank Extra számlacsomagja, továbbá a Raiffeisen Bank Díjnyertes Számlája, Online számlája és Aktivitás 3.0 Számlája esetében.

Qr,Code,Payment,,,Online,Shopping,,,Cashless,Technology,Concept
Fotó: Shutterstock

 

Bankszámlák, ahol kifejezetten olcsón lehet utalni

A MagNet Bank Házhozszámlája esetében a havi első két tranzakció teljesen ingyenes az interneten át, összesen legfeljebb havi 100 ezer forintig.

Az Erste Bank George Online Díjcsomagjában havi 400 ezer forintig ingyenes az elektronikus átutalás és a csoportos beszedés, az összeghatáron belül korlátlan számban.

Az OTP Bank Smart számlacsomagjában a küldött pénz 0,2 százalékába kerül egy-egy internetes átutalás korlátlan számban és összegben, ami olcsóbb, mint a pénzügyi tranzakciós illeték önmagában.

A Gránit Bank Gránit Bajnok díjcsomagjában szintén olcsóbb az internetes átutalás, mint az illeték. Itt mindössze 0,1 százalékot kell fizetni egy átutalásért, korlátlan számban és összegben.

Bankszámlák, ahol ingyen lehet utalni

Végül következzenek azok a számlacsomagok, amelyekben korlátlan alkalommal és összegben ingyenes az átutalás.

Az UniCredit Bank Mobil Aktív Plusz és Ikon Plusz számlacsomagja esetében a felhasználónak egyáltalán nem kell díjat fizetnie a mobilalkalmazáson keresztüli eseti átutalásért. Bármennyi alkalommal, bármekkora összeget teljesen ingyen utalhat, természetesen a számlacsomaghoz beállított napi és tranzakciós limiteken belül.

A Mobil Aktív Plusz esetében a korlátlan ingyenesség azonban valóban csak a mobilalkalmazásra vonatkozik, az internetbankra már nem.

Az Ikon Plusz számlacsomag viszont minden csatornán ingyenesen biztosítja a korlátlanul ingyenes átutalást az UniCreditnél, így mobilalkalmazáson, internetbankon, telefonon keresztül és bankfiókban is. A Mobil Aktív Plusz és az Ikon Plusz számlacsomaggal amúgy minden csatornán korlátlanul ingyenes és illetékmentes a csoportos beszedés és a rendszeres átutalás is, tehát csak az eseti átutalásokban van különbség.

A Gránit Bank Bajnok Plusz bankszámlája és Digitális Plusz bankszámlája kínál még korlátlan ingyenességet az átutalások terén. Ennél a két konstrukciónál az interneten keresztüli átutalások ugyancsak korlátlanul ingyenesek, mind mobilalkalmazással, mind pedig az internetbankon át.

A Raiffeisen Banknál ugyancsak korlátlanul díjmentes az interneten keresztüli átutalás mobilappal vagy internetbankkal a Premium Gold 2.0 számlacsomagban lévő ügyfelek számára. Ez a számlacsomag azonban csak havi legalább 400 ezer forintos egyösszegű jóváírás vagy legalább 8 millió forintos banki egyenleg esetén nyújt ingyenes számlavezetést. Ellenkező esetben a számlacsomag havidíja 13 845 forint.

Tovább fejlődnek a hazai ingyenes átutalások 2024-ben

Bár a nem túl hosszú lista végére értünk, mégis meg kell említeni még egy fontos közelgő változást.

A hazai azonnali fizetési rendszer (AFR) 2020. március 2-i bevezetését követő továbbfejlesztésével később két új tranzakciótípus is megjelent az átutalási szolgáltatások között, amelyek addig ismeretlenek voltak. 

A bankok mobilappjainak átutalási menüiben legalábbis mindenképpen. Ezek nem érhetők el még minden banknál, de a fejlesztésük folyamatos, és a tervek szerint 2024. február 1-jére minden bank elkészül vele.

Az egyik ilyen a QR-kóddal indított átutalás. 

Ez egy olyan tranzakciótípus, amelytől a hazai pénzügyi szabályozó idővel a bankkártyás fizetések alternatíváját várja. Az elképzelés szerint a kereskedők által egy kijelzőn felmutatott QR-kódot a banki mobilalkalmazással az okostelefon kameráján keresztül beszkennelve a vásárló azonnal fizethetne átutalással a számlája terhére. A módszer kétségtelen előnye, hogy a pénz így azonnal megérkezik a kereskedőhöz, míg bankkártyás fizetés esetén a pénz tényleges megérkezésére néhány napot várnia kell. Magánszemélyek is fizethetnek így egymás között, ha a pénzt fogadó fél banki mobilappja képes legenerálni a QR-kódot.

A másik új tranzakciótípus a fizetési kérelem. 

Ez is egy másik tranzakciónak az alternatívája, ez pedig a csoportos beszedés. A csoportos beszedés egy ősidők óta velünk levő találmány, de van vele egy-két probléma. Az egyik, hogy a szolgáltató esetleg túlszámlázhat, vagy nem terhelheti be időben a díjat. A túlszámlázás ellen a bankok elkezdtek védekezni mindenféle megoldással, amely leginkább a kör négyszögesítéseként írható le, hiszen pont a szolgáltatás teljesen automatikus terhelését akasztják meg vele, de persze másképp nem megy. A másik probléma a csoportos beszedéssel, hogy még ha minden rendben működik is, akkor is előfordulhat, hogy rosszkor viszi el a pénzt a számláról a szolgáltató, amikor esetleg az ügyfél pénzügyei épp ki vannak centizve.

A csoportos beszedés iránt szorongó ügyfelek most viszont fellélegezhetnek végre ezzel az új találmánnyal, a fizetési kérelemmel. Itt ugyanis a számlatulajdonos engedélye nélkül nem mehet el a pénz a számláról, hiába szeretné azt levonni a szolgáltató cég. Persze itt visszakanyarodunk oda, hogy a szolgáltatói pénzek beszedése ismét nem lesz teljesen automatizálva, de a két tranzakciótípus hosszan megmarad majd egymás mellett, így az ügyfél mindig dönthet, hogy inkább a hagyományos csoportos beszedéssel vagy az új fizetési kérelemmel fizeti ki a számlát. 

A fizetési kérelem egyébként egyáltalán nem a nagy közműszolgáltatók sajátja: két magánszemély is használhatja egymás között, például egy lakásbérleti díj beszedésére is kiválóan alkalmas. A fizető félnek ugyanis semmit nem kell keresgélnie vagy bepötyögnie a banki mobilappjában, a fizetési kérelmet egyszerűen csak jóvá kell hagynia, és máris megtörtént a fizetés. A fizetési kérelem kifizetése természetesen nem kötelező, vissza is utasítható vagy figyelmen kívül is hagyható. Ha a fizetési kérelmet küldő engedélyezi, akkor az összeg átírható a fizetési kérelem teljesítése során.

A jogalkotó mindkét tranzakciótípust teljesen ingyenessé tette a lakosság számára. 

Ez azt jelenti, hogy belföldön és forintban ezekkel a módokkal küldve a pénzt, 2024. február 1-jétől egyetlen banknál sem kell banki díjat vagy pénzügyi tranzakciós illetéket fizetni utána. (Amely bankoknál már most is elérhető ez a két új tranzakciótípus, ott az ingyenesség természetesen 2024. február 1-jéig él.)

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.