BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korlátozott magyar munkavállalás

Nem szeretném, ha egy EU-tagságra érett jelöltnek várakoznia kellene -- mondta Németország Türingia tartományának miniszterelnöke a Világgazdaság érdeklődésére válaszolva a Budapesten hétfőn tartott szűk körű üzleti reggelin.

Bernhard Vogelt azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy Edmund Stoiber bajor kormányfő -- a Reuters jelentése szerint -- a múlt héten óva intett az EU elsietett bővítésétől, míg Schröder kancellár közeli tisztségviselői szerint néhány új tagot már 2003-ban fel lehetne venni. Stoiber tartományi miniszterelnök ugyanazt mondja, mint én, csak másképpen -- fogalmazott Vogel. Stoiber szerint először nekünk (az EU-nak) kell megváltoznunk, s azután beszélhetünk a bővítésről. Én viszont azt mondom, hogy akarjuk az új tagjelöltek mielőbbi csatlakozását, de előbb nekik kell erre érettnek lenniük. Elismerte viszont, hogy az EU jelenleg nincs felkészülve újabb tagok felvételére.

Arra a kérdésünkre, mikorra várható Kelet-Németországban a szerződéses magyar építőipari tevékenységet korlátozó intézkedések oldása, a türingiai kormányfő kifejtette, a magyar építőipari munkások, vállalkozások részére nincsenek zárolt területek, ám a nem EU-országok e szakmája dolgozóinak foglalkoztatása kontingentálva van. Ez a helyzet megszűnik nyomban, ahogy Magyarország az EU tagjává válik.

Ám a jelenlegi állapot megértéséhez azt is tudni kell -- folytatta --, hogy Németország új keleti tartományaiban az építőipar helyzete igen súlyos, mert a fordulat után túlméretezett volt. Például Türingiában ma is háromszor annyi építőipari munkás jut ezer lakosra, mint Nyugat-Németországban. Nincs szó persze az ágazat válságáról, csupán elhúzódó normalizálódásáról. (A Német Gazdaságkutató Intézet legfrissebb prognózisa szerint a keletnémet gazdaság jövőre már a nyugati országrésszel megegyező növekedési ütemet mutathat fel.)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.