BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bérinfláció fenyeget?

Magas béremelkedés jellemző, főként a magánszektorban, a reálkeresetek emelkedése gyorsul. A bérek alakulása kedvezőtlen inflációs várakozásokról tanúskodik.

Már stabilan az infláció feletti a bérkiáramlás, a versenyszférában voltak a nagyobb emelések. A rendszeres kifizetések gyorsuló emelkedése késleltetheti a jegybanki kamatcsökkentést is, mivel továbbra is magas inflációs várakozásokat tükröznek az adatok.

A bruttó átlagkeresetek összességében 8,2 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 7,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A január-júniusi reálkereset (a fogyasztóiár-index 6,8 százalékos növekedése mellett) 0,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete az év első 6 hónapjában 196 400 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 188 700 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 219 400 Ft-ot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 8,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

 A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 5,4 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké pedig 9,9 százalékkal volt magasabb. Kiemelkedő mértékben emelkedtek a keresetek a pénzügyi szektorban (16,3 százalékkal), az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatásban (13,9 százalékkal), a kereskedelem, javításban (10,3 százalékkal), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban (8,9 százalékkal). A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) átlagkereset 7,7 százalékkal nőtt az előző év január-júniushoz képest, a versenyszférában dolgozók alapbére 8,7 százalékkal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 5,8 százalékkal lett magasabb. A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma 2008. január-júniusban átlagosan 2 millió 755 ezer volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.