BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Környezetvédelmi termékdíj: nem közeledtek az álláspontok

A környezetvédelmi termékdíjról egyeztetett a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) ad hoc szakértői bizottsága. A testület célul tűzte ki egy új, előremutató szabályozás kialakítását azután, hogy az uniós irányelv mentén még az idén módosítják a vonatkozó törvényt.

Az álláspontok lényegesen nem közeledtek egymáshoz a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításával kapcsolatos, a GEF keretén belül folytatott megbeszélésen, a résztvevők – köztük zöld civil szervezetek és a zöld ombudsman hivatalának képviselője – megállapodtak abban, hogy a jelenlegi javaslat elfogadása esetén is tovább folytatják a munkát egy új szabályozás előkészítésének érdekében. A kifogásolt pontok többsége a bonyolult adminisztrációról, a termékdíjtétel mértékéről, az ehhez kapcsolódó mentességi arányokról és a mentességgel érintettek köréről szólt - olvasható a kiadott közleményben.

A kormányzat és a gazdaság képviselői egyetértettek abban, hogy az Európai Unió csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló 94/62/EK tanácsi irányelvében foglaltak teljesítése mindenképpen szükséges, ezért a mostani változtatás elkerülhetetlen. Ugyanakkor ígéret hangzott el a kormány részéről, hogy még az idén munkabizottság alakul annak érdekében, hogy 2009. május 31-ig egy új, a környezetvédelmi és gazdasági szempontokat együttesen figyelembevevő, hosszú távú szabályozás alakulhasson ki.



Az új termékdíj szabályozás célja, hogy egységesítse a termékdíj-tételeket, valamint hogy az újratölthető italcsomagolásokat és a csomagolási hulladék újrahasznosítását ösztönözve segítse a hazai és uniós környezetvédelmi szempontok érvényesülését.

 

A mai magyar gyakorlat

Jelenleg Magyarországon az italtermékek mintegy háromnegyede egyszer használható, úgynevezett „egyutas” csomagolásban kerül forgalomba, és az összes italtermék mintegy fele az egyszer használatos műanyag PET-palack. Annak ellenére, hogy a gyártók a hulladékká vált italcsomagolások közel ötödét hasznosítják, ma is mintegy 2 milliárd liter űrtartalmú csomagolóeszköz kerül a hulladéklerakókba.

Az uniós előírások szerint 2012-re a csomagolások 60 százalékát kell hasznosítani.

Az uniós előírások szerint 2012-re a csomagolások 60 százalékát kell hasznosítani.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.