BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most már hivatalos: felével emelik a tanárok fizetését Romániában

Traian Basescu román államfő kihirdette a pedagógusok 50 százalékos béremelését előíró törvényt. A béremelés október elsejére visszamenő hatályú. Ezt a jogszabályt a román parlament szeptember végén szavazta meg.

A pedagógusok azonban októbertől majdnem 60 százalékkal kereshetnek többet jelenlegi fizetésükhöz képest, ugyanis a kormány már korábban megállapodott az oktatási szakszervezetekkel, eleve 9 százalékos béremelésben a tanárok számára.

Basescu kifejtette: Romániában elsődleges fontosságú kell hogy legyen az oktatás reformja, ugyanis a jelenlegi rendszer nem hatékony, és aláássa Románia jövőjét. Az államfő szerint van pénz a tanárok 50 százalékos fizetésemelésére, és nem igaz az, hogy a béremelés miatt a jövő évben le kell majd állítani a jelentős infrastrukturális beruházásokat.

Az államfő adatai szerint egy kezdő tanár adó után 700 lejt (52 874 forint), egy 25 éves munkaviszonnyal rendelkező pedagógus pedig 1800 lejt (135 962 forint) keres havonta. Basescu szerint ilyen fizetések mellett nem lehet elvárni a tanároktól a reform sikerre vitelét szavatoló teljesítményt.

Az 50 százalékos béremelést azonban a kormány ellenzi. Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök többször is elmondta már, hogy az megbontja a költségvetés egyensúlyát. A kormányfő szerint a büdzséből jelenleg csak a korábban megállapított 9 százalékos béremelést lehet finanszírozni.

A kormány korábban jelezte már, hogy befagyaszthatják a közalkalmazottak fizetését, ugyanis a pedagógusok béremelését előíró törvény parlamenti elfogadása után az egészségügyben dolgozók és a köztisztviselők is 40-60 százalékos fizetésnövelést kértek.

Basescu arra kérte ez utóbbiak érdekeit védő szakszervezeteket, hogy a november 30-i parlamenti választások előtt ne szervezzenek tiltakozó akciókat, követeléseiket pedig csak a következő kormány elé terjesszék be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.