BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A minimálbér-emelés csak a munkanélküliek számát növelné"

Egy az üzleti élet legfontosabb szereplőit összefogó brit testület kérelmet nyújtott be az illetékes bizottságnak, kérvényezve, hogy jövőre ne emelkedjenek a minimálbérek.

A brit kereskedelmi kamara kérvénye szerint a minimálbérek csak a gazdasági helyzet javulását követően emelkedhetnének ismét – tudósít az AFP. Nagy-Britanniában jelenleg három sávban állapítják meg a minimálbérek a dolgozók kora szerint. Felnőttek esetében a legkisebb óradíj 5,73 font, a 18-21 éves korosztály körében 4,77 font, míg a 16-17 évesek minimum 3,53 fontot keresnek óránként.

A kamara véleménye szerint a 2008-ban tervezettnek megfelelő mértékű emelés 300 millió fontos többletköltséget jelentene a vállalatoknak, amelyet a jelen gazdasági helyzetben nem engedhetnek meg maguknak. "Nem ellenezzük a minimálbér emelését, feltéve, hogy a gazdaság jó állapotban van. A cégek jelenleg a túlélésért küzdenek, egy ilyen lépése pedig nem segítené őket, csak növelné a munkanélküliek számát" – jelentette ki David Frost igazgató.

Az előző hónapban a munkanélküli segélyért folyamodók száma tizenhét éves rekordot döntött meg: a hivatalos statisztika szerint októberről novemberre 75 ezerrel nőtt a kérvényezők száma, ezzel a regisztrált munkanélküliek száma 1.07 millió.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.