BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ENSZ: le kell számolni a cégek és piacok önszabályozásának illúziójával

A Dohában tartott nemzetközi fejlesztési konferencián az ENSZ 1 százalékos globális növekedést jósolt a tanácskozásra készített munkaokmányában.

Az ütem éles kontrasztot mutat a 2004-2007 közötti évekre számított, átlagosan 3,5-4 százalék közötti világméretű expanzióval. A világszervezet szerint a fejlett ipari államok többsége máris recesszióban van, míg a fejlődő és az átalakuló államok összességében a növekedés erőteljes lassulására kell számítani.

A jelentés szerint a globális lassulást egy – nemzetközi léptékben – összehangolt fiskális élénkítéssel sem lehet tartósan kivédeni. Az anyag szerzői a további fejezetekben a pénzügyi piacok szabályozásának szigorítását sürgették, mert – mint hangoztatták – le kell számolni a globális léptékben működtetett cégek és piacok önszabályozásnak illúziójával.

A tanulmány emellett szükségesnek mondta még egy, a globális likviditás pótlására szolgáló, adekvát nemzetközi mechanizmus kiépítését.

Angela Merkel német kancellár eközben kijelentette, hogy kormánya nem vesz részt a gazdaság élénkítéséért folytatott nemzetközi kampányban és versenyben. Berlin kimarad az újabb és újabb ötletek felvetéséért és további milliárdok elköltéséért folytatott értelmetlen rivalizálásból, és a csak rövid távon ható ösztönzők alkalmazásából.

A német kormány ezért a tartósan foganatosítható adóreformokra összpontosít, és a közterhek csökkentését célzó átmeneti intézkedéseket a jövő évi választások előtt nem tart célszerűnek bevezetni. Merkel kijelentette, hogy a kormánya közelről figyeli a gazdasági folyamatokat, és sürgős esetben kész bármely szükséges intézkedést megtenni, jelenleg azonban további konjunktúra-élénkítést nem tervez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.