BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hiányzó finanszírozás is gátolja a külkereskedelmet

Újra mutat némi többletet a külkereskedelmi mérleg, ugyanakkor az export és az import is brutális mértékben szűkült november során. A forgalomesést elsősorban a külpiacok, ezen belül is elsősorban a nagy európai gazdaságok recesszióba fordulása okozza, de nagy szerepe lehet a cégek finanszírozási nehézségeinek is.

A válság magyarországi kibontakozásának hónapjában a külkereskedelem azonnal jelentős forgalomcsökkenést szenvedett el. A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint 2008. novemberben a kivitel értéke 1556 milliárd forintot (5874 millió eurót), a behozatalé 1526 milliárd forintot (5774 millió eurót) ért el. Euróban számolva mind a kivitel, mind a behozatal 10 százalékkal csökkent 2007 novemberéhez viszonyítva.

Az export zuhanása mögött a nyugat-európai kereslet megtorpanása húzódik meg, míg az importunk egyrészt azért csökkent hasonló ütemben, mert nagy arányban az újraexportáláshoz szükséges alapanyagok alkotják, de a hazai fogyasztási és beruházási kereslet is padlóra került. A keresleti tényező mellett az is szerepet játszat a forgalom csökkenése mellett, hogy novemberben drámaian beszűkültek és megdrágultak a finanszírozási források, márpedig a külkereskedelem nagyrészt ezen alapul. Utóbbit támasztja alá a hirtelen ütemcsökkenés is, mivel előző hónapban még csak 4 illetve 2 százalékos csökkenés volt az exportban és az importban, nyár elejéig pedig stabil növekedés volt mindkét irányban.

A külkereskedelmi mérleg novemberben 30 milliárd forint (100 millió euró) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 3 milliárd forintos (20 millió eurós) romlását jelenti az előző év novemberéhez képest. Bár év közben volt már nagyobb többlet is a szaldóban, az nem bizonyult tartósnak, mivel az exportpiacainkon hamarabb következett be a zuhanás, mint belföldön. A novemberi kivitel 80, a behozatal 64 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le. A tavalyi első tizenegy havi adatok még mutatnak némi felívelést a forgalomban, bár valószínűleg az éves volumenadatok már sokkal kisebb dinamikával zárnak.

2008. január–novemberben – előzetes adatok szerint – a kivitel értéke 17 124 milliárd forintot (68 407 millió eurót), a behozatalé 17 079 milliárd forintot (68 307 millió eurót) tett ki. Mind a kivitel, mind a behozatal euróértéke 7 százalékkal növekedett. A külkereskedelmi mérleg 45 milliárd forint (100 millió euró) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 41 milliárd forintos (90 millió eurós) javulását jelenti a 2007. január–novemberi 4 milliárd forint (9 millió euró) aktívumhoz képest. A külkereskedelmi mérleg javulása tehát tavaly már közel sem járult hozzá annyival a gazdasági növekedéshez, mint 2007-ben. Idénre sem várnak érdemi változást a szakértők, nagyjából stagnáló exportra és hasonlóan alakuló importra számítanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.