BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A makroadatok megismerése mérsékelte a határidős indexek csökkenését New Yorkban

Csütörtökön mérsékelte az amerikai határidős indexek veszteségét, hogy kedvező makrogazdasági adatok kerültek nyilvánosságra. Korábban éppen az ezen adatok alakulásától való félelemmel magyarázták a borús hangulatot.

Januárban azonban váratlanul nőtt a kiskereskedelmi értékesítés, ami halvány reménysugár a recesszió-sújtotta gazdaság számára.

A ma megjelent statisztikák szerint a végleges adatok szerint 3 százalékos decemberi visszaesést januárban 1 százalékos emelkedés követte; a Reuters által megkérdezett elemzők 0,8 százalékos gyengülést vártak. A másik most nyilvánosságra került adat a munkanélküli segélyt első alkalommal kérelmezők száma: a 8 ezres csökkenés, melynek eredménye 623 ezer kérelem, kisebb a vártnál - az elemzők 610 ezer kérelemre számítottak.

További kedvezőtlen adalék, hogy a kérelmüket az első hét után is fenntartók száma rekordszintre emelkedett; a munkanélküliek száma 11 ezerrel 4,81 millióra növekedett. Az első segélyt kérők számának négy hetes mozgó átlaga, amely a mutatószámból kiszűri a heti ingadozásokat 607.500-ra nőtt, 1982 novembere óta a legmagasabb értékén áll.

Bár az amerikai kongresszus immár a 789 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomag elfogadására készül, a befektetők aggódnak, vajon elég lesz-e mindez arra, hogy véget vessen a 14 hónapja tartó recessziónak. Az ösztönző csomagban egyébként 36 százalék lett az adócsökkentések, 64 százalék a támogatások aránya; Obama eredetileg 40:60 százalékos megosztást szorgalmazott.

Tovább gyengülhetnek a pénzügyi ágazat papírjai, mert nagy a bizonytalanság az Obama-kormányzat bankmentő csomagját, a mérgező eszközök elvonásának módját illetően. A Bank of America részvénye már nyitás előtt 3,3 százalékkal lett olcsóbb, a Citigroup árfolyama 4 százalékkal került alacsonyabbra.

Csütörtökön hozza nyilvánosságra negyedéves pénzügyi jelentését a Coca-Cola Co. Már korábban bejelentette negyedik negyedéves eredményének 57 százalékos visszaesését az Aetna Inc. egészségbiztosító. Ami a határidős indexeket illeti, az S&P 500 futures 6,70 ponttal csökkent, még számított értéke alatt alakul; 46 ponttal csökkent a Dow futures, 4,50 ponttal a Nasdaq 100 futures értéke; a mínusz mértéke a makroadatok megjelenése előtt rendre 7,50 pont, 61 pont illetve 7 pont volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.