BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az exportőröknek is rossz decemberük volt

Többlettel zárta 2008-at a külkereskedelmi mérleg, bizakodásra azonban nem adnak okot a gyenge exportadatok.

A pocsék decemberi ipari adat után nem okozott meglepetést a hasonlóan gyenge külkereskedelmi statisztika sem, pozitívum, hogy legalább a külkeregyenleg javul, éves szinten többlettel zárt. Az export euróban mérve 17, az import 18 százalékkal esett éves összehasonlításban decemberben – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A külkereskedelem utolsó havi egyenlege 24 milliárd forint (76 millió euró) passzívumot mutatott, ami 10 milliárd forintos (53 millió eurós) javulást jelent 2007 decemberéhez képest. A kiviteli és behozatali dinamika hirtelen zuhanását az Európában végbemenő recesszió miatti keresletszűkülés okozza. Ez azonban olyan meredek esést mutat, amilyenre a második világháború óta nem volt példa.

A 2008-as év átlagában – a kedvező első fél év miatt – 5 százalék feletti export- és importbővülés mutatkozott. Az éves egyenleg 24 milliárd forint (33 millió euró) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 54 milliárd forintos (153 millió eurós) javulását jelenti, ez a legjobb éves egyenleg a KSH nyilvántartásában. A javulásnak elsősorban az az oka, hogy a magyarországi kereslet a fiskális megszorítások miatt sokkal hamarabb kezdett esni, mint az európai. Mostanra azonban hasonlóan alakul a külső és a belső piac, ezért az egyenleg az utóbbi hónapokban csak enyhe mozgást mutat az egyensúlyi szint körül. Emiatt a gazdasági növekedéshez sem járul hozzá olyan mértékben a nettó export, mint 2007-ben, amikor a belföldi felhasználás csökkenése ellenére egy százalék feletti GDP-növekedés mutatkozott. Az egyensúlyba kerülő külkereskedelemnek a legfontosabb hozadéka, hogy nem terheli az amúgy is jókora hiánnyal rendelkező folyó finanszírozási mérleget, vagyis nem jelent plusz forrásigényt a gazdaság számára.

A szakértők további enyhe mérlegjavulással számolnak 2009-re, így a külkereskedelem ismét pozitívan járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez. A fogyasztási és beruházási kereslet azonban nálunk ugyanúgy, ahogyan a külpiacainkon alacsony szintre esik, ezért mind az exportban mind az importban jelentős forgalomcsökkenés következhet. Ez elsősorban az autógyártást és a műszaki cikkek kereskedelmét érinti, míg az élelmiszerekre és energiahordozókra nézve kisebb lehet a recesszió hatása, mivel alapvető igényeket látnak el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.