BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évtizedes csúcson a munkanélküliség

Szinte változatlan aktivitás mellett az állástalanság növekedését mutatják a KSH adatai, a gazdaság recesszióba süllyedése miatt a kérdés csak az, mennyi munkahely szűnhet még meg.

Nagyot ugrott a munkanélküliség a téli hónapokban, ez már nem csak a szezonális, hanem a recessziós hatásokat is tükrözi. A foglalkoztatási mutatók a megszokott alacsony szint körül alakultak. Az állástalanok aránya 8,4 százalék volt a 2008 november és 2009 január közötti időszakban, amely az előző adathoz képest 0,4, az egy évvel ezelőttinél pedig 0,3 százalékponttal magasabb.

A 15–74 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 838 ezer volt, 35 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. A 351 ezer munkanélküli pedig 8 ezres növekedést jelent egy év alatt. Ebben már a december-januári gyárbezárások is szerepet játszottak, főként az iparban, mivel az ágazat érezte meg leghamarabb a külső kereslet szűkülését. Itt ugyanakkor még valószínűleg nem áll meg a kedvezőtlen folyamat, hanem lassan eléri a belföldi piacra termelőket is, ezért további állások szűnhetnek meg. Egy nemrég kiadott Ecostat elemzés csak a versenyszektorban százezret meghaladó leépítésekkel számol, a teljes gazdaságra pedig a 150 ezret sem tartja elképzelhetetlennek. Korábban nem volt kirívóan magas az állástalanság, most viszont már évtizedes csúcson található.

A munkavállalási kedvben nem volt akkora kilengés, mint a munkanélküliségi adatban: a 15–74 éves népesség körében 54,4, a 15–64 éveseknél 61,3, a munkavállalási korúaknál pedig 63,9 százalékos volt az aktivitás. Éves átlagban 2006-ban volt a legmagasabb az aktivitás, azóta enyhe mérséklődés figyelhető meg. A foglalkoztatásban viszont ismét beállt a tavaly tavaszra jellemző, 49,8 százalékos mélypont. A kormányzati foglalkoztatásbővítő csomag egyelőre bevezetésre vár, ám kérdéses, hogy ilyen keresleti viszonyok mellett tud-e érdemi hatást kifejteni. A régóta jellemző strukturális problémák továbbra is látszanak a számokban, mind a fiatalok, mind a tartósan munkanélküliek jelentős arányt képviselnek az állástalanok között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.