BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lengyelek kilátásai is egyre borúsabbak

Lengyelországban nőtt a munkanélküliség és csökkent a kiskereskedelmi forgalom februárban.

Februárban 1,6 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom éves szinten, miközben a munkanélküliségi ráta 10,9 százalékra nőtt a januári 10,5 százalékról.

A szakértők szerint ezek az adatok is alátámasztják azokat a véleményeket, hogy lassul a lengyel gazdaság és emiatt szerdán kamatot csökkent a lengyel jegybank.

Az elemzők rámutattak arra, hogy a belső fogyasztás jobban mérsékli a globális gazdasági válság hatásait sok más térségbeli országhoz képest, amelyek inkább export-orientáltak és erősebben függnek a külső pénzügyi gondoktól, de a lengyel gazdasági növekedés lassulása így is jelenős.

A Raiffeisen Bank egyik lengyel elemzője szerint az adatok azt mutatják, hogy a mérséklődik a hazai kereslet. A munkanélküliek aránya pedig tovább nő, az év végére elérheti a 15 százalékot. Fennáll továbbá annak a lehetősége, hogy az idei első negyedévben szerényen zsugorodik a gazdaság.

Tavaly 4,8 százalékkal nőtt a lengyel GDP. Az idei évre a szakértők véleményének az átlaga szerint 1,2 százalékos lesz a bővülés.

 

    A februári adatok ismertetése után Ludwik Kotecki lengyel pénzügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy a folyó negyedévi GDP 1,5 százalék körüli mértékben nő a tavalyi utolsó negyedévi 2,9 százalékos bővülést követően.

 

    Elemzők azzal számolnak, hogy a lassuló gazdaság élénkítése céljából szerdán a lengyel jegybank 25 bázisponttal történelmi mélypontra, 3,75 százalékra szállítja le az alapkamatot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.