BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kisöprik készleteiket a vállalatok

Az év végi meredek exportzuhanást már lehetett látni a gyenge ipari adatokból is, valószínűleg a készleteket söprik ki az exportőr vállalatok. Soha nem látott, 13 illetve 17 százalékos zsugorodást mutatott a kivitel és a behozatal.

A felülvizsgált adatok alapján a külkereskedelmi mérleg enyhe többlet helyett 159 millió eurós (24 milliárd forintos) hiánnyal zárt - jelentette a KSH. A decemberi hiány mgegyezett a novemberi többlettel, 79,4 millió euró, ileetve 24 milliárd forint volt. A külkereskedelmi termékforgalom volumene – a decemberi kivitel 13 és a behozatal 17 százalékos csökkenése ellenére – mind az exportban, mind az importban 3 százalékkal meghaladta az előző évi szintet. Ilyen nagy mértékű visszaesés a KSH adatai szerint sosem volt még. A novemberi adatok a kivitelben 7,8, a behozatalban 11,8 százalékos szűkülést mutattak. A két irányban látható nagy különbség mögött a hazai készletek drasztikus leépítése is húzódik. Ha a belső kereslet szűkülése tehát nem haladja meg a kereskedelmi partnereinkét, akkor nem tud tovább javulni a külkereskedelem egyenlege.

A 2008 első fél évéig tapasztalt gyors exportbővülés a nyugat-európai konjunktúra megtörésével fordult meg. A korábbi években még a GDP bővülésében is fontos szerepet töltött be a nettó export javulása, tavaly viszont összességében nulla körül volt a hatása. A leginkább konjunktúraérzékeny termékek, a gépek és szállítóeszközök terén volt a legnagyobb zuhanás az exportban és az importban is (22 illetve 32 százalék). A főként hitelfinanszírozással értékesített gépjárművek most a forráshiány miatt is kiesést szenvednek. Személygépkocsi-kivitelünk azonban – elsősorban a régi tagállamokba irányuló export szinten maradása következtében – az átlagnál kisebb mértékben csökkent a KSH adatai szerint. Ebben jelentős szerepe lehetett a német újautó-vásárlási támogatás bevezetésének is.

A feldolgozott termékek exportja decemberben 7 százalékkal csökkent. Ebben meghatározó volt a vas és acél, a szakmai, tudományos ellenőrző műszerek, illetve a műanyag-alapanyagok volumenének visszaesése. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek és a gumigyártmányok kivitele – folytatva a január–novemberi időszak növekedési tendenciáját – decemberben továbbra is kétszámjegyű növekedést mutatott. Az energiahordozók behozatalában a csökkenő árak mellett felfutás volt az év végére, ezt is elsősorban a kőolaj terén mérte a hivatal.

A termékcsoportok közül a legmeglepőbben az élelmiszer- és dohány-külkereskedelem alakult. A kimagasló mezőgazdasági termelésnövekedés ellenére az élelmiszerbehozatal növekedése jócskán meghaladta a kivitelét, előbbi 7, utóbbi 2 százalék volt. Az export decemberi növekedésében meghatározó volt a gabona és gabonakészítmények, továbbá a zöldségféle és gyümölcs volumenbővülése. Az import decemberi emelkedésének legfőbb tényezője a hús és húskészítmények, valamint a cukor, cukorkészítmény és méz behozatalának átlag feletti volumenbővülése volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.