BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyben a termelés: az export és a belföldi eladások sem mennek

Egyelőre nem mutat jeleket a hazai ipar a kilábalásra, a szektor kivitele majdnem harmadával esett, de a termelés is 28,9 százalékkal zuhant. A rendelési adatok további hasonló mértékű zsugorodást vetítenek előre.

A februári óriási ipari zuhanás hátterében az export, ezen belül is elsősorban a járműexport zsugorodása áll. De már a belpiacon is gondok vannak, soha nem látott mértékben esnek itt is az eladások. Az értékesítési gondok elhúzódnak a rendelésállomány még a termelésnél is jobban zsugorodik. Az előzetes adatoknak megfelelően az ipari termelés februárban 28,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 25,4 százalékkal esett vissza – jelentette a KSH. A nyers adat előző hónapban még 23 százalékos mínuszban volt, már korábban jelezték a statisztikusok, hogy a mostani a rendszerváltáskorinál is élesebb visszaesést jelent.

A termelés volumene az év első két hónapjában 26,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A havi bázisú termelési index is maradt -4,1 százalékon. A szektor termelése a négy évvel korábbi szintre esett, főként decemberben volt nagy zuhanás, amikor 16 százalékkal zsugorodott egyetlen hónap alatt a kibocsátás.

Az idei első két hónapban az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében az ipari export 30,4 százalékkal, februárban pedig 31,1 százalékkal csökkent éves alapon. Az év második hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel egyharmadát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 22,8 százalékkal alacsonyabb volt az előző év februárinál.

A feldolgozóipari export közel egynegyedét adó járműgyártás kivitele gyakorlatilag a felére esett vissza (51,9 százalékkal). A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első két hónapjában 18,4 százalékkal, februárban 21,9 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami elsősorban az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések visszaesésével függ össze. Az ipar január–februári belföldi értékesítése 7,1 százalékkal, a februári 10,7 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest.

Az értékesítési nehézségek elhúzódására utalnak a rendelési adatok is. 2009 februárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 35,8 százalékkal esett vissza 2008 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 37 százalékkal, az új belföldi rendelések 28,1 százalék kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 19,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.