BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megadóztatnák a cégek külföldi profitját - 100 milliárd dolláros bevétel?

Barack Obama amerikai elnök javaslatot tett azoknak az adótörvényeknek a megváltoztatására, amelyek szerinte a munkahelyek külföldre telepítésére ösztönzik a cégeket.

A külföldön is működő amerikai vállalatok adókedvezményeinek megnyirbálása – egy 210 milliárdos csomag részeként – tíz év alatt 100 milliárd dollárral gazdagíthatja az államkasszát.

A módosítás azt a lehetőséget szűkítené, hogy az amerikai cégek elhalaszthatják az otthoni adófizetést más országban megszerzett profitjuk után, ha a nyereséget visszaforgatják a külföldi leányvállalatba. A javaslat szerint a vállalatok ezentúl nem írhatnák le adójukból a leánycég működtetésének költségeit mindaddig, amíg meg nem fizették a külföldön szerzett nyereség utáni adót az Egyesült Államokban. A terv emellett annak a gyakorlatnak is véget kíván vetni, hogy egyes cégek úgy csökkentik adókötelezettségüket az USA-ban, hogy „elinflálják” a külföldön megfizetett adókat.

Az érintettek hevesen tiltakoznak a szigorítások ellen.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.