BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még kivárnak a piacok

Rövid távon semmiképpen sem kell komolyabb hatásokkal számolni a gazdaság vagy a költségvetés terén – így összegezhető a lapunknak megszólaló szakemberek véleménye arról, hogy a vasárnapi európai parlamenti (EP) választások eredménye mely területeken indíthat el jelentősebb változásokat.

Tegnap a kormánypárt, az MSZP, valamint a kabinetet támogató SZDSZ is megerősítette elkötelezettségét a válságkezelő program folytatása mellett. Az azonban biztos, a vasárnapi eredmények, illetve az ellenzéki pártok közép- és hosszabb távon komoly nyomást gyakorolnak az „alkalmi” koalícióra.

A befektetőket, a piacokat és a forint árfolyamát ugyanakkor egyáltalán nem rázták meg az események, annak ellenére sem, hogy lapunknak több gazdasági szakember aggasztónak nevezte a radikális Jobbik váratlan előretörését. Az EP-választások egyébként EU-szerte a jobboldali pártok megerősödését hozták. A nagy tagállamok közül egyaránt jobbközép formációk nyerték a voksolást Német-, Francia-, Olasz-, Spanyol- és Lengyelországban, valamint Nagy-Britanniában. Balközép pártok a 27 tagország közül csak hatban tudtak az élen végezni. Az elemzők egyébként a döntésképesség megszilárdulását emelték ki az új EP várható működésével kapcsolatban, ez mindenképp pozitív.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.